Cât de săraci sunt românii

Doar un sfert dintre românii afectați de sărăcie au autoturism şi 57% au telefon, relevă studiul “Starea sărăciei din România în context european“, realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

Românii se află pe primul loc de asemenea într-un clasament al cetăţenilor europeni considerați săraci care nu au telefon – cu 43%, urmaţi de bulgari – 39%, lituanieni şi unguri – cu 10%. La polul opus, se află suedezii – nici unul dintre aceştia nu duce lipsa telefonului, iar britanicii, spaniolii, germanii şi norvegienii care nu au telefon reprezintă doar 1% din populaţie.

Maşină de spălat rufe au 45% dintre românii şi bulgarii considerați săraci, în timp ce 99% dintre spanioli beneficiază de aceasta. Românii au capacitatea de a-şi încălzi locuinţa în proporţie de 56% şi de a face faţă unor cheltuieli neaşteptate – 34%.

De precizat este faptul că În UE, o persoană săracă este aceea al cărei câştig salarial se ridică la mai puţin de 60% din salariul mediu la nivel naţional. Potrivit acestei definiţii, în UE, peste 16 % din populaţia salarială se află într-o asemenea situaţie (79 milioane de salariaţi). Dacă în Marea Britanie un angajat ce trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 967 euro (£841,49), un un angajat român ce trăieşte în sărăcie câştigă un salariu minim de 159 euro (£141,49), adică cel mai mic salariu minim din ţările UE.

Citiţi mai mult: STUDIU UE: Românii au cele mai puţine telefoane mobile din Europa. Vezi cum stăm cu mașinile de spălat ori încălzirea – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/studiu-romanii-au-cele-mai-putine-masini-si-telefoane-mobile-din-europa-950358.html#ixzz1bPXwCAx5