Zona Euro ameninţată de o nouă criză în 2012

Preşedintele Traian Băsescu trage un semnal de alarmă avertizând că, potrivit analizelor, Zona Euro este din nou în faţa riscului de a intra în recesiune la mijlocul anului 2012. Mai mult, el îndeamnă românii la solidaritate şi responsabilitate, cu atât mai mult cu cât nu vom putea conta pe sprijinul extern pentru ieşirea din criză.

“Din acest motiv, este esenţial ca România să fie pregătită, pentru că atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor noştri europeni. Cu o Zonă Euro intrată în recesiune, România va trebui să facă faţă cu resursele ei oricărei crize şi oricât de adâncă ar fi această criză. Deci, de aceea, îndemnul meu pentru oamenii politici este prudenţă, îndemnul meu pentru români este solidaritate, pentru că nimeni nu poate scăpa de criză individual”, a declarat Traian Băsescu.

Cu toate că veştile sunt sumbre, preşedintele ne asigură că suntem mai bine pregătiţi ca în anul 2009 şi că de folos ne vor fi şi relaţiile strategice cu ţări din afara Zonei Euro.

“Ne-am deschis relaţii şi am semnat un parteneriat strategic cu Turcia, trebuie să privim şi către Polonia şi către statele baltice, pentru că, vreau să ştiţi, dacă se va confirma intrarea în recesiune a Zonei euro, zona care va ieşi prima din criza economică va fi zona non-euro. Priorităţile pentru statele din Zona Euro vor rămâne în următorii ani plata datoriilor. Datoriile  noastre, ale Poloniei, ale balticilor… Turcia, o altă piaţă, statele din zona caspică sunt zone către care trebuie să privim cu atenţie, să dezvoltăm relaţii comerciale care au fost dezvoltate bine în 2011, dar ne trebuie mult mai mult, fără să uităm India, tradiţionalii noştri prieteni din China sau din Africa şi zona Golfului”, a declarat preşedintele.