Percepția românilor cu privire la aderarea în spațiul Schengen

Conform unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Cercetare în Comunicare din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative împreună cu CCSB se arată că 53% dintre români apreciază că România nu va fi acceptată în spaţiul Schengen în martie 2011, în timp ce 40% consideră că va fi acceptată (restul nu se pronunţă).

80% dintre români consideră că vina pentru eventuala neacceptare în spaţiul Schengen aparţine mai degrabă României, în timp ce doar 14% consideră că vina aparţine mai degrabă Uniunii Europene (restul nu se pronunţă). Cu toate acestea, 60% dintre români cred că România merită să intre în spaţiul Schengen, faţă de 35% care consideră că nu merită.

42% dintre români apreciază că o eventuală neacceptare a României în spaţiul Schengen ar fi o decizie dreaptă, în timp ce 44% apreciază o astfel de decizie ca fiind nedreaptă.

În ceea ce priveşte cele mai importante cauze pentru care România s-ar putea să nu fie primită în spaţiul Schengen, românii cred că acestea sunt, în ordine: corupţia –42%, situaţia politică din România – 12%, situaţia rromilor – 11% şi problemele din justiţie – 10% (celelalte variante de răspuns au obţinut scoruri sub 10%).

78% dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, faţă de numai 15% care consideră că direcţia este bună; la aceeaşi întrebare referitoare la direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană, 58% cred că direcţia este bună, faţă de 24% care cred că direcţia este greşită (restul nu se pronunţă).

Voi ce părere aveți despre aderarea României în spațiul Schengen?