Peste jumătate dintre tinerii europeni sunt dispuşi să muncească în altă ţară

Datele obținute în urma Eurobarometrului Flash, “Tinerii în mișcare”,  arată că peste jumătate dintre tinerii europeni sunt dispuși să muncească în altă țară europeană decât cea natală, însă doar 14% au beneficiat de studii sau cursuri de formare profesională în străinătate, banii fiind principalul obstacol în calea emigrării.
Studiul a fost realizat în perioada 26 ianuarie – 4 februarie 2011, pe un eșantion de 57.000 de tineri europeni.

Potrivit studiului, peste jumătate dintre tinerii din Europa (53%) au declarat că sunt dispuși – sau că le-ar plăcea – să lucreze într-o altă țară europeană. Dintre aceștia, majoritatea și-a exprimat dorința de a lucra în străinătate pe timp limitat (28%). Bărbații sunt mai dispuși decât femeile să lucreze în străinătate (56%), același lucru fiind valabil pentru grupa de vârsta 15-19 ani (63%), față de cea de 30-35 de ani

Persoanele cu nivel superior de calificare au arătat și un nivel mai ridicat de disponibilitate de a trăi în străinătate decât cele cu calificări de nivel secundar (55% față de 33%).

Totodată, persoanele care au beneficiat de studii în străinătate sunt mult mai dispuse să lucreze în afara țării lor dupa încheierea studiilor. Astfel, 14% dintre tinerii intervievați au spus că fuseseră sau erau în străinătate la momentul sondajului pentru învățământ sau formare profesională.

Atunci când au fost întrebaţi cum şi-au finanţat cea mai lungă şedere în străinătate, aproape două treimi (65%) dintre respondenţi au spus că au utilizat fonduri private sau economii. Programe UE, precum Erasmus, au finanţat 15% din învăţământul şi formarea profesională în străinătate, iar 19% dintre cei care menţionează acest tip de finanţare au frecventat învăţământul superior.

Scopul celor mai mulţi tineri europeni (43%) este să-şi deschidă propria afacere, în vreme ce 42 la sută nu s-au arătat interesaţi de acest aspect.

Totodată, aproximativ un sfert dintre tineri (24%) au declarat că s-au implicat într-o activitate voluntară organizată în cele 12 luni premergătoare sondajului.

Sursa: Mediafax