Femeia sau bărbatul manager? Există o diferență?

Există o scurtă dar continuă dezbatere despre cine ar fi câștigător daca ar exista o asemenea luptă? Cu sigurantă și fără nici o îndoială, ambele “echipe” au slabiciuni şi puncte forte. În acest sens, studiile arată că femeile tind să câştige cănd vine vorba de comunicare şi obţinerea unui feedback pozitiv din partea angajaţilor, iar bărbaţii sunt mai decisivi, mai tehnici şi mai buni strategi.

Un studiu aplicat pe 2482 de manageri a avut scopul de a face lumină în această dezbatere, raportul de participare fiind de aproximativ 2/3 bărbaţi şi 1/3 femei manageri. Studiul a măsurat 20 de abilităţi, printre care: expertiză, coaching, lucrul în echipă, comunicarea, încrederea în sine, expertiza tehnică, planificarea, strategia şi evaluarea performanţelor.

Rezultate au fost cel puţin surprinzătoare: nu numai că femeile manager au făcut diferenţa în comunicare si feedback, ci au obţinut reviewuri mai bune decât bărbaţii şi în ceea ce priveşte planificarea, setarea targeturilor, decizie şi facilitarea schimbărilor. Reviewurile au fost personale, iar adiţional oferite de angajatori şi colegi.

Diferenţe majore au apărut în evaluarea personalului, ironic dat fiind faptul că femeile sunt adepte ale laturii emoţionale dezvoltate odată cu deschiderea către socializare, comunicare şi cooperativitate. Bărbaţii, se pare, sunt în continuare axaţi pe competiţie si reuşita individuală, dar acest lucru nu îi împiedică, se pare, să conducă cele mai mari corporaţii moderne.

Şi totuşi.. cine ar câştiga competiţia? Dezbaterea continuă..