Jumătate dintre români nu au folosit niciodată un calculator

Un studiu Eurostat arată că românii sunt pe ultimul loc în UE în ceea ce priveste utilizarea calculatorului, cu 50% dintre persoanele cu vârste între 16 şi 74 de ani care declară nu au deschis niciodată un computer. Situaţia se arată mai roz în rândul tinerilor cu vârste între 16-24 ani, unde procentul celor care au utilizat calculatorul este de 81%. Cu toate acestea şi acest procent este cu mult sub media statelor UE de 96%.

O familie din România are, în medie, 2,6 gadgeturi cu acces la Internet şi capabile să stocheze o cantitate ridicată de date,  ceea ce ne situează  pe ultimul loc într-un studiu efectuat în 16 tări la nivel global de compania de cercetare O+K pentru Kaspersky Labs. Primul loc este ocupat de Arabia Saudită, cu o medie de 4,3 gadget-uri, urmată de Africa de Sud şi SUA, cu o medie de 4, respectiv 3,7.

Cel mai popular echipament IT este PC-ul , 71% dintre participanţii din România declarând că au unul acasă, iar 16,4% deţin două sau mai multe computere desktop. Si laptop-urile sunt foarte populare, 51,5% afirmând că au unul în gospodărie, iar 13,3% declară că au două sau chiar mai multe.

În privinţa gadget-urilor mobile, peste 40% dintre cei chestionaţi au afirmat că deţin un smartphone. Penetrarea tabletelor, însă, este mai scăzută pe piaţa din România, doar 5% declarând că au un asemenea dispozitiv. În total, în doar 0,7% dintre gospodăriile din România se regăseşte setul complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone si tabletă).

Cercetarea  pentru Kaspersky Labs  s-a desfăşurat în anul 2011, în etape separate şi a avut peste 7.000 de respondenţi din 16 ţări.