Generația Y – competiție, evoluție și dinamism

Începem cu începutul: ce este Generația Y?

Termenul a apărut pentru prima dată în august 1993, în revista AdAge și a fost folosit în descrierea generației moderne, ca succesor al generației X, încadrată între anii 1946 și 1980. Din generația Y fac parte toți tinerii nascuți aproximativ între anii 1980 și 2000.

Caracteristicile grupului variază în funcție de cultură și zonă, însă există câteva puncte generale de influență: comunicarea, media și tehnologia digitală.

Studiul

Împreună cu ACCA, Mercer a aplicat un studiu de piață pe mai mult de 3200 de persoane din 122 de țări. Subiectul studiului a fost înțelegerea comportamentului tinerilor profesioniști din domeniul financiar.

Fără a plănui acest lucru, Mercer au obținut informații importante despre caracteristicile grupului numit Generația Y, iar studiul a fost extins cu scopul delimitării  clare a celei mai tinere persoane activă pe piața muncii. Rezultatele au fost extrem de folositoare atât în procesul de recrutare pentru domeniul financiar cât și în dezvoltarea acestuia.

Rezultate

Evoluția dinamică este propulsorul poveștilor de succes ale indivizilor care fac parte din această generație.

Evident de altfel, viteza și dinamismul stau la baza succesului. Majoritatea tinerilor caută cariere care să-i propulseze cât mai repede în vârful piramidei, cautând căi cât mai scurte și abrupte pentru a ajunge acolo. Succesul vine atunci când există și fluiditate iar procesul de selecție în astfel de medii este foarte aspru. Pe de altă parte, există și tineri care au ales o cale tradițională de a aborda subiectul, axându-se pe job-uri care le oferă în primul rând siguranță.

Ca rezultat al competitivității strânse în domeniul financiar, companiile care oferă o siguranță a evoluției au de câștigat, iar punctul pe i este pus de dezvoltarea profesională.

Alte subiecte de interes pentru tinerii profesioniști sunt salarizările competitive, factorii de îmbunătățire a stilului de viată și brandul angajatorului împreună cu valorile transmise de acesta. În mod surprinzător, siguranța oferită de locul de muncă este la fel de importantă, în contradicție, după cum am precizat și mai sus, cu trendul pieței muncii.

Avem, deci, 3 secrete care stau la baza unei cariere de succes, din punctul de vedere al “tânărului Y”: dezvoltarea profesională atât practică cât și teoretică, strategii bine puse la punct și complete de recompensare a activităților și o evoluție fără străzi închise în cadrul companiei. În aceeași ordine aceste 3 secrete pot fi instrumente folosite de departamentele de HR cu scopul dezvoltării carierelor tinerilor cu abilități speciale.