Presă
Articole în presă
3 August 2015
articol pe mediafax.ro
Sondaj: 80% din bărbaţi cunosc beneficiile laptelui matern, patru din zece ar alăpta, dacă ar putea
Peste jumătate dintre bărbaţii români afirmă că asistă la alăptare ori de câte ori au ocazia, 80 la sută cunosc beneficiile laptelui matern, iar patru din zece ar fi dispuşi să alăpteze, dacă ar putea face acest lucru, rezultă dintr-un sondaj realizat la solicitarea Asociaţiei SAMAS.
Un sondaj online realizat de Ivox la solicitarea reţelei naţionale de educatori perinatali (Asociaţia SAMAS) a arătat că bărbaţii români sunt tot mai implicaţi în deciziile care ţin de alăptarea bebeluşului.
Astfel, 54 la sută dintre ei asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia, peste 80 la sută dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, patru din zece ar alăpta, dacă ar putea, iar o treime dintre participanţii la studiu nu ar refuza, însă susţin că nu s-au gândit niciodată la asta, pentru că nu s-au pus în pielea partenerei.
"Totuşi, doi din zece bărbaţi nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că este strict problema femeilor", rezultă din sondajul prezentat luni.
Iniţiatorii au mai constatat că o mare parte dintre bărbaţi cunosc beneficiile laptelui matern, opt din zece declarând că alăptatul stă la baza formării imunităţii copilului, iar cinci din zece mai ştiu şi că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei şi al unor afecţiuni ginecologice.
"O mare parte dintre bărbaţi cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare: aproape 60 la sută dintre participanţii la studiu ştiau că este recomandată alăptarea exclusivă până la şase luni, în timp ce un sfert dintre bărbaţi au declarat că nu ştiu cât timp ar trebui să alăpteze femeile", mai rezultă din sondaj.
Iniţiatorii precizează că deşi o treime dintre bărbaţi consideră că subiectul implicării taţilor în procesul alăptării este "la modă" şi citesc împreună cu partenera informaţii despre schimbările care au loc în sarcină şi practici de îngrijire a copilului în primele luni de viaţă, foarte puţini apelează la ajutorul unor specialişti în domeniu. Astfel, doar 26 la sută dintre respondenţi au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naştere la un curs de pregătire prenatală, şi doar unu din zece bărbaţi (11 la sută) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să îşi îngrijească bebeluşul în mod corect.
"Cu toate acestea, discuţiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanţii la studiu (45 la sută) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care şi-au dorit să alăpteze (57 la sută) nu şi-au implicat partenerii şi nu le-au cerut sfatul în această privinţă", rezultă după centralizarea datelor.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 201 bărbaţi, taţi cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, cu copii cu vârste între zero şi şapte ani, în perioada 23-30 iulie 2015.
România este una din ţările cu cea mai scăzută rată a alăptării exclusive, de doar 12 la sută, faţă de media europeană de 30 la sută, care este mică, la rândul ei, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului în 2011.
"În unele maternităţi, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Atunci, dacă nu ai un partener informat şi suportiv, care să te ajute cu informaţii şi cu susţinere, poţi ceda în faţa dificultăţilor ce pot apărea în timpul alăptării. Foarte interesant este faptul că peste 60 la sută dintre solicitările pe care le primim la Asociaţia SAMAS pentru consultanţi în lactaţie, în primele săptămâni după naştere, vin de la bărbaţi. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferenţa! Lansăm, deci, această campanie, pentru că vrem să accentuăm rolul pe care îl au bărbaţii în succesul procesului de alăptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului şi care poate fi asumat de acum prin participarea la cursuri prenatale despre alăptare", a declarat vicepreşedintele SAMAS, Ana Măiţă.
Ea mai arată că, exceptând laptele matern, bărbaţii le pot oferi nou-născuţilor tot ce le oferă mamele în timpul alăptării: afecţiune, căldură, îngrijire, protecţie.
Asociaţia SAMAS, organizează, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Alăptării, campaniei "Tăticii fac diferenţa!", oferind cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoţite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin. Înscrierile se vor face în perioada 1-7 august, atât pe plan local, cât şi online, prin formularul: http://bit.ly/1IcALhy
Tot în cadrul campaniei, organizaţia neguvernamentală lansează şi Manifestul tăticilor care fac dieferenţa, o iniţiativă prin care invită toţi taţii din România să îşi demonstreze public susţinerea faţă de partenere, pentru a schimba în sens pozitiv statisticile despre alăptare. Cei interesaţi pot semna manifestul online la adresa: http://www.petitieonline.com/manifestul_tticilor_care_fac_diferena .
27 Iulie 2015
articol pe wall-street.ro
Creditele de pana la 10.000 de lei, cele mai cautate de romani, arata Provident
Mai bine de o treime dintre romani si-ar renova locuinta, daca ar avea in buzunar 10.000 de lei, releva un sondaj realizat la cererea Provident Financial, institutie financiara nebancara axata pe acordarea creditelor la domiciliu. In acelasi timp, 31% dintre ei si-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi.
In acelasi timp, un sfert dintre romani cred ca, in conditiile actuale, nu ar reusi niciodata sa puna deoparte 10.000 de lei; un procent similar (25%) considera ca le-ar trebui 2 sau 3 ani, in timp ce 1 roman din 5 spune ca ar putea economisi aceasta suma in 5 ani. Smartphone-ul este cea mai importanta achizitie din ultimul an pentru 20% dintre respondenti, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) si de masina (11,5%).
Atunci cand vor sa ia un credit, romanii sunt interesati in cea mai mare masura sa fie informati in legatura cu toate costurile si conditiile (peste 62%) si ca institutia financiara care acorda imprumutul sa fie deschisa sa negocieze daca apar intarzieri la plata ratei (aproape 17%). Daca ar fi sa imprumute acum o suma de bani pentru diverse nevoi personale, 20% dintre respondenti au spus ca ar lua un imprumut de cel mult 5.000 de lei si un procent similar ar imprumuta sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
"Rezultatele sondajului demonstreaza ca exista o nevoie reala de credite de valori de pana la 10.000 de lei si ca abordarea transparenta si comunicarea deschisa – doua dintre avantajele care ne recomanda - sunt printre principalele caracteristici pe care romanii le asteapta de la o institutie financiara. De aceea, am introdus in portofoliul nostru imprumuturi cuprinse intre 6.000 si 10.000 de lei, cu rambursari lunare, pastrand in acelasi timp tot ce ne diferentiaza: rapiditate, transparenta, servicii personalizate si intelegere fata de situatiile in care clientii nu pot plati la timp", a declarat Roxana Alexe, senior product development manager la Provident.
Noile credite au scadente lunare, se acorda pe o perioada de 12, 15 sau 18 luni si sunt disponibile momentan pentru locuitorii din Bucuresti, Targu Mures, Medias, Targoviste, Brasov si Covasna, urmand sa devina treptat disponibile in intreaga tara pana la sfarsitul lunii octombrie. Clientii vor avea in continuare posibilitatea sa aleaga cum primesc si restituie imprumuturile: fie prin transfer bancar, fie prin intermediul unui serviciu optional, oferit contra cost, prin care pot primi banii la ei acasa chiar si in aceeasi zi, unde un agent ii va vizita ulterior lunar pentru incasarea ratelor. Imprumuturile sunt oferite fara giranti si fara garantii in baza unei dovezi de resedinta si a unui venit minim de 1.300 de lei, iar valoarea DAE este cuprinsa intre 45% si 59,7% in functie de valoarea imprumutata si de perioada.
Sondajul realizat la cererea Provident a fost efectuat pe un esantion de 670 de persoane din mediul urban (85%) si rural (15%). 38% dintre respondenti au absolvit cel putin colegiul sau facultatea in timp ce 39% au terminat liceul sau scoala profesionala. In privinta regiunilor din care provin participantii la sondaj, se detaseaza Muntenia, cu 47% dintre respondenti, urmata de Transilvania, cu 26%. Veniturile participantilor la studiul sustinut de Provident Financial Romania sunt de pana in 1.500 de lei pentru 49% dintre respondenti.
Exemplu de rambursare a unui imprumut Provident de 10.000 lei pe 18 luni, prin transfer bancar: rata fixa a dobanzii 36% p.a; DAE 45,2%; valoare totala platibila 13,262.57 lei (include suma imprumutata, dobanda si comisionul de analiza dosar de 175 lei); valoarea ratei lunare 736,81 lei.
24 Iulie 2015
articol pe eva.ro
Studiu: 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an
Peste 50% dintre români sunt conştienţi că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, dar foarte puţini merg la un control dermatologic, arată un studiu al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei "Un viitor fără pată!".
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) a lansat cea de-a treia ediţie a campaniei "Un viitor fără pată!", un demers de educare şi informare a publicului larg, şi în special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului. Şi în 2015 campania porneşte pe fondul unui comportament îngrijorător al românilor faţă de expunerea la soare, precizează federaţia, relatează Mediafax.
Astfel, potrivit studiului, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat - 73% - fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani, a spus preşedintele FABCR, Cezar Irimia.
Totodată, deşi evoluţia aluniţelor este un semnal de alarmă, iar atunci când este vorba despre sănătatea pielii celor dragi majoritatea obişnuiesc să le explice pericolele expunerii necontrolate la soare şi importanţa folosirii cremei pentru protecţie solară, românii, şi în special tinerii, nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare sau când practică sport în aer liber.
Acestea sunt doar o parte din rezultatele chestionarului online "Cum se protejează românii de soare?", realizat de FABCR în luna iulie a acestui an.
Eşantionul a fost compus din 550 de respondenţi, dintre care 158 cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi 392 cu vârsta peste 30 de ani.
"Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare şi prevenţie, atât în rândul tinerilor, cât şi al adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte. Mai mult, chestionarul online privind comportamentul românilor atunci când se expun razelor solare şi modalitatea prin care aceştia aleg să se protejeze şi să îşi îngrijească pielea ne-a arătat o realitate îngrijorătoare. Şi în acest an, ne dorim să readucem în atenţia publicului importanţa unei informări complete despre factorii de risc şi metodele de prevenţie ale melanomului malign", a mai spus Irimia.
În prezent, potrivit Skin Cancer Foundation, melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani şi a doua cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani, metoda de prevenţie indicată de medicii specialişti fiind controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.
"Una dintre cele mai importante metode de prevenţie împotriva dezvoltării melanomului o reprezintă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniţă sau o leziune de pe piele, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta. De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare", a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, şeful Secţiei de dermatologie la Spitalul Colentina.
Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în 2015 este estimat un număr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual, relatează Mediafax. Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani - de la 1,2/100.000 la 4,5/100.000.
13 Iulie 2015
articol pe capital.ro
Peste 80% dintre ONG-urile din România nu au aplicat vreodată pentru finanţare
Aproape jumătate dintre ONG-urile din România se promovează în mediul online, în timp ce aproape 82% dintre acestea nu au aplicat niciodată pentru finanţare, reiese din studiul "Cât de prezente sunt ONG-urile printre români?", dat publicităţii luni.
În acest context, Asociaţia "Europa Digitală" anunţă continuarea proiectului naţional "WEB-ONG", demarat în luna ianuarie 2015, în România, prin care şi-a propus să dezvolte capacităţile de promovare a ONG-urilor, implicit să crească încrederea românilor în organizaţiile neguvernamentale.
Potrivit proiectului, se are în vedere construirea paginilor web pentru cele aproximativ 30% dintre ONG-urile care nu deţin website de prezentare, "deşi acest lucru este obligatoriu atunci când acestea aplică la orice tip de finanţare'.
"Totodată, prin aderarea la proiectul 'Web-ONG', se facilitează accesul ONG-urilor la diverse granturi internaţionale, printre care şi Google Ad Grants for nonprofits, care oferă organizaţiilor o sponsorizare lunară de 10.000 de dolari, pe care o pot folosi pentru publicitatea online în motorul de căutare Google', notează sursa citată.
În primul trimestru al anului, conceptul "Web-ONG" s-a bucurat de un succes notabil în România, iar Asociaţia "Europa Digitală" a devenit primul ONG partener certificat Google din ţara noastră, având în echipă cinci specialişti Google Certificaţi, coordonaţi de preşedintele Remus Lucuş, de asemenea specialist Google certificat.
Studiul întocmit de iVox.ro arată că puţin peste 50% dintre ONG-urile româneşti aleg să se promoveze online, iar 81,58% dintre acestea nu au aplicat niciodată pentru o finanţare destinată ONG-urilor, majoritatea motivând lipsa de resurse şi lipsa de cunoaştere cu privire la modalităţilor de aplicare.
Cercetarea a fost realizată în perioada 1 - 31 martie 2015, pe un eşantion format din 7.713 persoane. AGERPRES
13 Iulie 2015
articol pe gandul.info
Doar jumătate din ONG-urile româneşti se promovează online
Puţin peste 50% dintre ONG-urile româneşti aleg să se promoveze online, iar 81,58% dintre acestea nu au candidat niciodată pentru o finanţare destinată acestui tip de organizaţii, potrivit unui nou studiu.
Cele mai multe dintre aceste ONG-uri invocă lipsa de resurse şi lipsa de cunoaştere cu privire la modalităţilor de aplicare, potrivit studiului citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Totodată, majoritatea oamenilor nu au încredere şi nu ajută ONG-urile deoarece acestea nu reuşesc să comunice eficient cu grupurile-ţintă şi comunităţile, se mai arată în studiul "Cât de prezente sunt ONG-urile printre români?", realizat de iVOX.ro, în perioada 1-31 martie, pe un eşantion format din 7.713 persoane.
În acest context, Asociaţia "Europa Digitală" continuă proiectul naţional "WEB-ONG", demarat în luna ianuarie 2015, în România, prin care şi-a propus să dezvolte capacităţile de promovare a ONG-urilor, implicit să crească încrederea românilor în organizaţiile neguvernamentale. Proiectul prevede construirea paginilor web pentru cele aproximativ 30% dintre ONG-urile care nu deţin website de prezentare, deşi acest lucru este obligatoriu atunci când acestea aplică la orice tip de finanţare.
Totodată, prin aderarea la proiectul "Web-ONG", se facilitează accesul ONG-urilor la diverse granturi internaţionale, printre care şi Google Ad Grants for nonprofits, care oferă organizaţiilor o sponsorizare lunară de 10.000 de dolari, pe care o pot folosi pentru publicitatea online în motorul de căutare Google.
Potrivit comunicatului, în primul trimestru al anului, conceptul "Web-ONG" s-a bucurat de un succes, iar Asociaţia "Europa Digitală" a devenit primul ONG partener certificat Google din România, având în echipă cinci specialişti Google certificaţi, coordonaţi de preşedintele Remus Lucuţ, de asemenea specialist Google certificat.
"Ne bucurăm foarte mult că proiectul WEB-ONG a avut succes în România, dovadă face faptul că am obţinut certificatul de Partener Google şi am reuşit să integrăm sistemele TIC în activitatea ONG-urilor din România, să creştem rata de absorbţie a fondurilor naţionale şi internaţionale oferite pentru dezvoltarea organizaţiilor non-profit şi, mult mai important, să creştem gradul de încredere a populaţiei în organizaţiile neguvernamentale. Drumul nostru nu se opreşte aici, mai avem foarte mult de muncă, dar suntem ferm convinşi că societatea civilă, reprezentată de ONG-uri, va deveni un factor cheie în ecuaţia democraţiei din ţara noastră. Prin munca noastră, ne dorim să facilităm interacţiunea şi comunicarea între organizaţiile non-profit, comunitate, Guvern etc. şi să stimulăm coperări între ONG-uri", declară Remus Lucuţ, preşedintele Asociaţiei "Europa Digitală".
Înscrierile la proiectul dedicat ONG-urilor se pot face pe website-ul http://europadigitala.ro/web-ong.
13 Iulie 2015
articol pe mediafax.ro
STUDIU: Puţin peste 50% dintre ONG-urile româneşti aleg să se promoveze online
Puţin peste 50% dintre ONG-urile româneşti aleg să se promoveze online, iar 81,58% dintre acestea nu au candidat niciodată pentru o finanţare destinată acestui tip de organizaţii, potrivit unui nou studiu.
Cele mai multe dintre aceste ONG-uri invocă lipsa de resurse şi lipsa de cunoaştere cu privire la modalităţilor de aplicare, potrivit studiului citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Totodată, majoritatea oamenilor nu au încredere şi nu ajută ONG-urile deoarece acestea nu reuşesc să comunice eficient cu grupurile-ţintă şi comunităţile, se mai arată în studiul "Cât de prezente sunt ONG-urile printre români?", realizat de iVOX.ro, în perioada 1-31 martie, pe un eşantion format din 7.713 persoane.
În acest context, Asociaţia "Europa Digitală" continuă proiectul naţional "WEB-ONG", demarat în luna ianuarie 2015, în România, prin care şi-a propus să dezvolte capacităţile de promovare a ONG-urilor, implicit să crească încrederea românilor în organizaţiile neguvernamentale. Proiectul prevede construirea paginilor web pentru cele aproximativ 30% dintre ONG-urile care nu deţin website de prezentare, deşi acest lucru este obligatoriu atunci când acestea aplică la orice tip de finanţare.
Totodată, prin aderarea la proiectul "Web-ONG", se facilitează accesul ONG-urilor la diverse granturi internaţionale, printre care şi Google Ad Grants for nonprofits, care oferă organizaţiilor o sponsorizare lunară de 10.000 de dolari, pe care o pot folosi pentru publicitatea online în motorul de căutare Google.
Potrivit comunicatului, în primul trimestru al anului, conceptul "Web-ONG" s-a bucurat de un succes, iar Asociaţia "Europa Digitală" a devenit primul ONG partener certificat Google din România, având în echipă cinci specialişti Google certificaţi, coordonaţi de preşedintele Remus Lucuţ, de asemenea specialist Google certificat.
"Ne bucurăm foarte mult că proiectul WEB-ONG a avut succes în România, dovadă face faptul că am obţinut certificatul de Partener Google şi am reuşit să integrăm sistemele TIC în activitatea ONG-urilor din România, să creştem rata de absorbţie a fondurilor naţionale şi internaţionale oferite pentru dezvoltarea organizaţiilor non-profit şi, mult mai important, să creştem gradul de încredere a populaţiei în organizaţiile neguvernamentale. Drumul nostru nu se opreşte aici, mai avem foarte mult de muncă, dar suntem ferm convinşi că societatea civilă, reprezentată de ONG-uri, va deveni un factor cheie în ecuaţia democraţiei din ţara noastră. Prin munca noastră, ne dorim să facilităm interacţiunea şi comunicarea între organizaţiile non-profit, comunitate, Guvern etc. şi să stimulăm coperări între ONG-uri", declară Remus Lucuţ, preşedintele Asociaţiei "Europa Digitală".
Înscrierile la proiectul dedicat ONG-urilor se pot face pe website-ul http://europadigitala.ro/web-ong.
11 Iunie 2015
articol pe ibusiness.com.ro
Epson: 40% dintre școlile de la oraș nu folosesc echipamente electronice în procesul educațional
Aproape 40% dintre școlile din mediul urban din România nu folosesc echipamente electronice în procesul de predare la clasă, potrivit studiului „Rolul echipamentelor electronice în procesul educațional”, solicitat de Epson și realizat în mediul online, în intervalul 3-8 iunie 2015. Rezultatele sondajului relevă însă importanța pe care o are pentru părinții elevilor o metodă de predare modernă, în condițiile în care 90% dintre cei intervievați consideră necesară folosirea echipamentelor electronice ca suport pentru predarea lecțiilor în cadrul orelor de studiu la școala frecventată de copiii lor.
„Am solicitat acest studiu tocmai pentru a evidenția necesitatea utilizării tehnologiei în școlile din România. Credem cu tărie că profesorii își pot ușura munca, iar elevii pot avea rezultate mai bună la învățătură cu investiții minime din partea instituțiilor de învățământ. Însă începând cu anul 2009, investițiile publice au scăzut simțitor, deși noutățile tehnologice sunt tot mai necesare în unitățile de învățământ, iar obișnuința elevilor cu echipamentele electronice impune tot mai mult o schimbare a metodelor de predare în școli”, declară Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria.
Potrivit studiului, cel puțin 6 din 10 respondenți consideră că principalele avantaje ale folosirii echipamentelor electronice în procesul educațional sunt creșterea atenției elevilor și învățarea mai rapidă, precum și dezvoltarea abilităților tehnice.
Avantajele folosirii echipamentelor electronice în procesul de învățare la școală:
Creșterea atenției pe toată durata lecției (66,71%)
Asimilarea mai rapidă a cunoștințelor (64,57%)
Dezvoltarea abilităților tehnice (61,73%)
Reducerea timpului de învățare (37,2%)
Rezultate mai bune la învățătură (31,52%)
„În procesul de predare, utilizarea echipamentelor electronice, precum proiectorul interactiv, permite o mai bună înțelegere a materiei într-un timp mai scurt din partea elevilor. Pe mine, ca și cadru didactic, folosirea acestor echipamente mă ajută să reduc la jumătate timpul de predare aferent unui subiect, iar copiii sunt mai atenți și mai interesați de ore, dar și mult mai creativi. Aceștia învață, într-un mod distractiv, să pună întrebări, să caute răspunsuri, să cerceteze și să dezbată”, declară Gabriela Bitoiu, învățătoare la Școala Gimnazială 197 din București.
Pentru majoritatea elevilor, utilizarea echipamentelor electronice la orele de curs reprezintă o continuare a modului în care aceștia sunt deja expuși la informație în cadrul familiei. Astfel, peste 9 din 10 respondenți își expun copiii în timpul liber la cel puțin un dispozitiv electronic.
Tipuri de echipamente electronice folosite in procesul educațional
Calculator tip desktop (72,59%)
Videoproiector (69,38%)
Imprimantă (51,98%)
Sistem audio (39,13%)
Laptop (37,62%)
Tipuri de echipamente electronice la care sunt expuși copiii în cadrul familiei:
Televizor (87,19%)
Tabletă (71,53%)
Calculator tip desktop (70,94%)
Laptop (69,75%)
Imprimantă (52,19%)
Sistem audio (46,26%)
DVD-player (38,55%)
Videoproiector (5,46%)
În acest context, Epson propune o alternativă inteligentă și eficientă din punct de vedere al costurilor: folosirea videoproiectoarelor interactive în procesul educațional. Acestea devin din ce în ce mai atractive datorită funcționalităților multiple pe care le au. Ele combină, într-un produs multifuncțional integrat, rolurile proiectoarelor pentru distanțe ultra-scurte cu cele ale tablelor interactive şi ale flipchart-urilor de hârtie. Mai mult, videoproiectoarele permit utilizatorilor să vizualizeze şi să adnoteze conținut de pe o serie de dispozitive-smart, fără a avea nevoie de aplicații speciale.
Proiectoarele din seria EB-5, spre exemplu, sunt instrumente multifuncționale interactive de predare a cursurilor prin intermediul cărora se pot face prezentări captivante. Modelul EB-595WI pentru distanțe ultra-scurte oferă cel mai înalt nivel de interactivitate prin combinarea interfeţei tactile cu cele două creioane interactive. Datorită nivelului de luminozitate de 3.300 lumeni şi al rezoluției WXGA, designul modelului EB-595WI permite prezentarea de imagini de dimensiuni mari de la o distanță foarte scurtă, fără umbre.
Tehnologia Epson 3LCD asigură imagini de înaltă calitate datorită luminozității pe culoare şi pe alb de acelaşi nivel, pentru a furniza culori vii şi imagini clare, chiar şi în lumină diurnă şi culori de trei ori mai luminoase decât proiectoarele de top concurente. Rezoluţia WXGA care se potriveşte cu rezoluţia şi raportul de aspect ale majorităţii ecranelor de laptop şi intrarea HDMI le permit elevilor să beneficieze de imagini proiectate clar şi bine definite.
„Suntem ferm convinși că şcolile, colegiile şi universităţile au nevoie de tehnologie fiabilă, economică şi uşor de utilizat. E momentul ca instituțiile publice să reia investițiile, să înceapă să organizeze licitații. Și asta nu numai la nivelul universităților, unde cadrele didactice au înțeles rolul tehnologiei în procesul educațional și fac cele mai mari investiții dintre unitățile de învățământ, cât și la nivelul primăriilor care gestionează bugete pentru licee, școli și grădinițe”, declară Simona Decuseară.
Studiul „Rolul echipamentelor electronice în procesul educațional” a fost realizat în perioada 3-8 iunie 2015, pe un eșantion de 2.469 de respondenți majori, din mediul urban, care au în gospodărie cel puțin un copil școlar și care sunt utilizatori ai platformei de sondare a opiniei publice iVox.ro.
10 Iunie 2015
articol pe jurnalul.ro
Mentalitatea profesorilor dăunează grav învăţământului. În câte şcoli din România sunt utilizate echipamentele electronice
În condiţiile în care capacitatea de a utiliza un calculator a devenit o necesitate pentru fiecare om, profesorii din România ezită să utiliezeze echipamente electronice în procesul de predare.
Aproximativ 40% dintre şcolile din mediul urban din România nu folosesc echipamente electronice în procesul de predare la clasă, iar 90% dintre părinţi consideră că utilizarea unor astfel de dispozitive la orele de curs este necesară, relevă rezultatele studiului 'Rolul echipamentelor electronice în procesul educaţional', realizat online de una dintre companiile lider în dezvoltarea de soluţii tehnologice la nivel internaţional.
Potrivit cercetării, 6 din 10 respondenţi sunt de părere că principalele avantaje ale folosirii echipamentelor electronice în procesul educaţional sunt creşterea atenţiei elevilor şi învăţarea mai rapidă, precum şi dezvoltarea abilităţilor tehnice.
În acest context, 90% dintre părinţi consideră necesară folosirea dispozitivelor electronice în clase, în timp ce 65% dintre aceştia apreciază că folosirea tehnologiei duce la asimilarea mai rapidă a cunoştinţelor.
Cu toate acestea, în aproape 40% dintre şcolile din România situate în mediul urban nu se folosesc echipamente electronice în derularea procesului educaţional, reiese din studiul citat.
În topul avantajelor folosirii echipamentelor electronice în procesul de învăţare la şcoală, pe primul loc se situează creşterea atenţiei pe toată durata lecţiei, urmat de asimilarea mai rapidă a cunoştinţelor, dezvoltarea abilităţilor tehnice, reducerea timpului de învăţare şi rezultate mai bune la învăţătură.
Pentru majoritatea elevilor, utilizarea echipamentelor electronice la orele de curs reprezintă o continuare a modului în care aceştia sunt deja expuşi la informaţie în cadrul familiei. Astfel, peste 9 din 10 respondenţi îşi expun copiii în timpul liber la cel puţin un dispozitiv electronic.
În funcţie de tipul echipamentelor electronice folosite în procesul educaţional, calculatorul tip desktop este cel mai întâlnit (în 72,59% dintre şcolile din mediul urban). Pe locurile următoare se află: videoproiectorul (69,38%), imprimanta (51,98%), sistemele audio (39,13%) şi laptopul (37,62%).
Totodată, pe tipuri de echipamente electronice la care sunt expuşi copiii în cadrul familiei prima opţiune este televizorul (87,19%), apoi tableta (71,53%), calculatorul tip desktop (70,94%), laptopul (69,75%), imprimanta (52,19%), sistemele audio (46,26%), DVD-playerul (38,55%) şi videoproiectorul (5,46%).
Studiul 'Rolul echipamentelor electronice în procesul educaţional' a fost realizat de Epson în perioada 3-8 iunie 2015, pe un eşantion de 2.469 de respondenţi majori, din mediul urban, care au în gospodărie cel puţin un copil şcolar şi care sunt utilizatori ai platformei de sondare a opiniei publice iVox.ro.
27 Mai 2015
articol pe csid.ro
Cum reacţionezi în situaţii financiare dificile?
6 din 10 români sunt de părere că încrederea în forţele proprii este foarte importantă pentru rezolvarea dificultăţilor financiare.
Jumătate dintre români sunt de părere că un buget familial greşit pregătit sau lipsa acestuia, poate duce la probleme financiare. Astfel au răspuns participanţii la cercetarea iVOX online “Cum reacţionaţi în situaţii financiare dificile?”desfăşurată în perioada 29 aprilie – 4 mai 2015, pe un eşantion de 4.025 respondenţi. Studiul a fost realizat la comanda companiei KRUK România.
Cercetarea arată că peste 60% dintre respondenţi s-au confruntat cu probleme financiare în viaţa de adult şi numai 33% dintre ei sunt mulţumiţi de situaţia financiară curentă. O bună planificare este cel mai adesea soluţia simplă, la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru gestionarea finanţelor familiei şi pentru a ţine datoriile sub control.
Deşi se simt afectaţi în mare măsură (87%) de existenţa datoriilor, cei mai mulţi dintre respondenţi pun problemele pe seama situaţiei economice generale: 45%, sau a ghinionului (şomaj, boală, eveniment neprevăzut):19%. Doar 36% dintre români îşi asumă problemele şi sunt de părere că propriile decizii şi comportamentul lor sunt cauza problemelor ivite.
Rezultatele studiului ne arată că 87% dintre respondenţi au o părere bună despre propria persoană, iar 6 din 10 românii sunt de părere că forţele proprii sunt importante şi foarte importante în rezolvarea problemelor financiare. Numai aproximativ 5% dintre respondenţi consideră că încrederea în sine este mai puţin importantă şi caută sprijin din alte surse.
Respondenţii au un sentiment de ruşine în a recunoaşte că au datorii, în primul rând faţă de propria persoană într-un procent de 42%, iar 24% dintre respondeţi simt ruşine faţă de familie.
Cum reacţionăm în situaţii financiare dificile? – fiecare dintre noi ar trebui să ne punem această întrebare, iar studiul realizat a evidenţiat stările prin care trecem atunci când ne aflăm într-o astfel de situaţie.
În urma unei analize, am remarcat faptul că aproximativ 87% dintre respondenţi consideră că au o părere bună despre ei, un procent mare ce se poate explica mai degrabă prin dezirabilitatea socială şi dorinţa de a expune o identitate pozitivă. Acest procent alăturat celui de 61% a celor care au întâmpinat probleme financiare – neplata facturilor şi a ratelor bancare – pledează pentru această explicaţie, conform căreia încrederea evazivă în propriile forţe, nu duce la acţiune, ci la depărtarea de realitate a declarat Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi cercetător.
Nesiguranţa zilei de mâine îi poate face pe 60 % dintre respondenţi să-şi piardă încrederea în forţele proprii, iar 50% consideră că astfel de situaţii sunt greu de controlat. Lipsa de încredere din partea familiei şi a apropiaţilor îi face să-şi piardă încrederea în forţele proprii.
Astfel, implicarea familiei în rezolvarea problemelor financiare contează mult şi foarte mult pentru 90% dintre respondenţi. Cercetarea a scos în evidenţă faptul că cercul de încredere este unul restrâns, respondenţii având încredere în propriile forţe şi în membrii familiei apropiate.
Sondajul realizat este reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces la internet şi reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a utilizatorilor de internet din România. Din punct de vedere al vârstei respondenţilor, majoritatea, aproximativ 80%, au vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani şi venituri între 1.000 şi 3.000 lei.
26 Mai 2015
articol pe businessmagazin.ro
56% dintre tineri ies cel puţin lunar în baruri, pub-uri, cafenele sau cluburi
33% dintre tineri merg în baruri sau pub-uri, 48% în cafenele, iar 19 % în cluburi, mai mult de jumătate (56%) dintre tineri ies cel puţin lunar în baruri, pub-uri, cafenele sau cluburi.
75% dintre ei susţin că aleg din câteva branduri favorite pe care le consumă de obicei, iar cele mai populare băuturi sunt whiskey-ul şi vodka, arată un studiu Starcom MediaVest Group realizat în colaborare cu platforma de research iVox. Cercetarea a fost realizată pe baza răspunsurilor a 445 de tineri din generaţia Y. Targetul îl constituie tinerii cu vârste cuprinse între 20-30 de ani, din mediul urban mare, utilizatori de internet şi băutori de băuturi alcoolice.
62% dintre respondenţi consumă băuturi alcoolice pentru a se energiza în timpul petrecerilor, dar şi în momentele în care se strâng spontan cu prietenii. Printre brandurile preferate de băuturi alcoolice se numără Jack Daniel’s, J&B, Ballantine’s, Johnnie Walker, Absolut, Finlandia şI Bailey’s.
Studiul arată că 7 din 10 tineri cheltuiesc pe băutură cel mult 100 de lei atunci când ies în oraş. Acelaşi număr de tineri alocă 200 de lei sau chiar mai puţin pentru cheltuielile unei petreceri acasă.
Majoritatea tinerilor preferă băuturile combinate, doar 16% le beau seci. 31% dintre tineri combină băuturile alcoolice cu sucuri naturale, 19% le beau sub formă de cocktail-uri, iar 7% preferă shoturile. Acestea sunt cel mai des consumate în baruri sau cluburi.
Shoturile marchează un moment de apropiere între membrii grupului, dar şi cea mai bună metodă de a ieşi din tipare. 11% dintre tineri văd shoturile ca warm-up pentru ieşirile în oraş.
Studiul realizat de Starcom Media Vest şi platforma de research iVox arată că prietenii, petrecerile şi internetul reprezintă principalele surse de informare ale tinerilor cu privire la băuturile alcoolice. Iar gustul, preţul, renumele brand-ului şi recomandarea prietenilor sunt principalele criterii de selecţie. Recomandarea barmanului sau design-ul produsului nu au o importanţă aşa de mare.
26 Mai 2015
articol pe forbes.ro
Circa 56% dintre tinerii din mediul urban ies cel puțin lunar în baruri, pub-uri, cafenele sau cluburi
Un studiu realizat de Starcom MediaVest Group în colaborare cu platforma iVox arată că 7 din 10 tineri din așa-numita Generația Y cheltuiesc pe băutură cel mult 100 de lei când ies în oraș.
Starcom MediaVest Group continuă seria infograficelor despre comportamentul consumatorilor, cu un studiu despre obiceiurile românilor când vine vorba de băuturile alcoolice.
În colaborare cu platforma de research iVox, cercetarea a fost realizată pe un număr de 445 de tineri din Generația Y. Targetul îl constituie tinerii cu vârste cuprinse între 20-30 de ani, din mediul urban mare, utilizatori de internet și băutori de băuturi alcoolice.
Noul studiu arată că 56% dintre tinerii chestionați ies cel puțin lunar în baruri, pub-uri, cafenele sau cluburi. 33% dintre aceștia merg în baruri sau pub-uri, 48% în cafenele, iar 19 % în cluburi.
Când vine vorba de băuturi alcoolice, pentru Generația Y acestea sunt în mod special prezente când participă la evenimente sociale, ca nunți sau botezuri, sau când ies în oraș prin baruri sau cluburi alături de grupul de prieteni.
Circa 75% dintre ei susțin că aleg din câteva branduri favorite pe care le consumă de obicei, iar cele mai populare băuturi sunt whiskey-ul și vodka.
62% dintre respondenți consumă băuturi alcoolice pentru a se energiza în timpul petrecerilor, dar și în momentele în care se strâng spontan cu prietenii. Printre brandurile preferate de băuturi alcoolice se numără Jack Daniel’s, J&B, Ballantine’s, Johnnie Walker, Absolut, Finlandia și Bailey’s.
Studiul arată că 7 din 10 tineri cheltuiesc pe băutură cel mult 100 de lei când ies în oraș. Același număr de tineri alocă 200 de lei sau chiar mai puțin pentru cheltuielile unei petreceri acasă.
Majoritatea tinerilor preferă băuturile combinate, doar 16% le beau seci. 31% dintre tineri combină băuturile alcoolice cu sucuri naturale, 19% le beau sub formă de cocktail-uri, iar 7% preferă shoturile. Acestea sunt cel mai des consumate în baruri sau cluburi.bauturi alcoolice
Shoturile marchează un moment de apropiere între membrii grupului, dar și cea mai bună metodă de a ieși din tipare. Circa 11% dintre tineri văd shoturile ca warm-up pentru ieșirile în oraș.
Studiul realizat de Starcom Media Vest și platforma de research iVox arată că prietenii, petrecerile și internetul reprezintă principalele surse de informare ale tinerilor cu privire la băuturile alcoolice. Iar gustul, prețul, renumele brand-ului și recomandarea prietenilor sunt principalele criterii de selecție. Recomandările barmanului și ale design-ul produsului nu au o importanță așa de mare.
26 Mai 2015
articol pe romanialibera.ro
În al patrulea an de raportare a rezultatelor Planului pentru un Stil de Viață Sustenabil, Unilever observă creșterea interesului pentru sustenabilitate
După patru ani de când raportează rezultatele Planului Unilever pentru un Stil de Viață Sustenabil, compania anunță că integrarea sustenabilității în businessul Unilever generează creștere şi eficientizare a costurilor.
Branduri pentru o viață sustenabilă
Multe dintre brandurile globale Unilever, promotoare ale unei vieți sustenabile, precum Dove, Lifebuoy, Ben & Jerry’s, Comfort, contribuie, în prezent, la jumătate din evoluția businessului Unilever și se dezvoltă de două ori mai rapid decât alte branduri ale companiei, înregistrând creșteri de două cifre în vânzări, în ultimii trei ani.
Aceste branduri sunt dovezi că misiunea Unilever de a transforma viața sustenabilă într-o obișnuință se concretizează.
“Într-o lume schimbătoare, cu provocări complexe cauzate de creșterea populației și schimbările climatice, nevoia de adaptare a mediului de afaceri este evidentă, la fel cum sunt beneficiile și oportunitățile care pot apărea. Dacă vrem să continuăm să ne dezvoltăm, este necesară o abordare transformațională la nivelul întregului lanț valoric al companiilor. Consumatorii observă, de asemenea, această nevoie, căutând tot mai mult brandurile și companiile responsabile. Din experiența noastră, brandurile al căror scop și ale căror produse răspund acestei cereri – brandurile sustenabile – au parte de o creștere mai rapidă și mai puternică”, declară Jarek Malinowski, General Manager al Unliver South Central Europe.
Progresul Planului Unilever pentru un Stil de Viață Sustenabil
Compania confirmă că face progrese considerabile către îndeplinirea obiectivelor ambițioase setate până în 2020. Unilever și-a propus: îmbunătățirea sănătății și a bunăstării a peste 1 miliard de oameni, aprovizionarea în proporție de 100% cu materii prime sustenabile și înjumătățirea impactului produselor asupra mediului, de-a lungul întregului lanț valoric.
Mai mult de 55% dintre materiile prime agricole ale Unilever sunt obținute acum prin metode sustenabile.
Compania și-a îndeplinit obiectivul de a trimite zero deșeuri către groapa de gunoi în urma proceselor de producție. De asemenea, a redus semnificativ emisiile de dioxid de carbon și apa utilizate pentru producție, cu 37% și, respectiv, cu 32% pe tona de producție, comparativ cu anul 2008.
Unilever și-a propus să ajute la îmbunătățirea sănătății și bunăstării a peste 1 miliard de oameni până în 2020, iar în prezent a atins aproape 40% din acest obiectiv (397 de milioane de oameni). De asemenea, compania a investit în asigurarea mijloacelor de subzistență a peste 1 milion de oameni, ajutând și instruind 800.000 de mici fermieri din anul 2010 până în prezent și oferind acces la formare, sprijin și dezvoltare a competențelor pentru 238.000 de femei.
Cum contribuie România la îndeplinirea obiectivelor?
În România, Unilever va lansa curând o nouă gamă de produse Delikat, cu o cantitate de sare redusă cu 10%, ca parte a angajamentului global de a respecta recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în domeniu. Înghețata pentru copii conține mai puțin de 110 kcal/porţie, Unilever fiind în proces de reducere a caloriilor pentru toate produsele din portofoliul de înghețată. Obiectivul final până în 2018 este ca toate îngheţatele din portofoliul Unilever să aibă mai puţin de 300 kcal/porţie.
În ceea ce privește programele educaționale, Unilever este partener pentru al patrulea an, prin intermediul Federaţiei Romalimenta, în programul educațional “Și eu trăiesc sănătos” ce are ca obiective prevenirea obezității infantile la copiii cu vârsta pâna la 12 ani și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul familiilor. Ca rezultat al programului, Unilever a ajuns la 67.000 de copii din 250 de școli, din patru orașe din țară.
Becel continuă lupta împotriva colesterolului, şi, în fiecare an, în luna septembrie, Unilever desfăşoară campanii educaţionale de conştientizare a importanţei sănătăţii inimii şi pune la dispoziție consumatorilor teste de colesterol gratuite.
Brandul CIF își continuă misiunea socială de a curăța România. În 2015 se concentrează pe curățarea unor spații bine cunoscute românilor: scările de bloc.
Domestos continuă și în 2015 să susţină UNICEF. Pentru fiecare sticlă de Domestos 24H Plus, 5% din veniturile obţinute în urma vânzării sunt redirecţionate către UNICEF pentru programele care ajută la îmbunătăţirea condiţiilor de igienă.
Activitatea Unilever din România confirmă că brandurile cu o misiune socială sunt în creștere și sunt preferate de către consumatori. Domestos și CIF sunt exemple în acest sens, motiv pentru care Unilever a decis să continue campaniile sociale ale acestor branduri pentru al doilea an.
Totodată, Unilever își demonstrează angajamentul pentru valorile sustenabilității și se alătură familiei Global Compact, prezentă începând din acest an și în România pentru a pune în practică principiile globale pe care Națiunile Unite le-au stabilit în setarea unei agende a sustenabilității corporative.
Ce importanţă acordă românii sustenabilităţii?
O cercetare a Boston Consulting arată că, în Statele Unite ale Americii, “bunurile de larg consum responsabile” au o tendință de creștere accelerată și reprezintă acum 15% din totalul cumpărăturilor.
Pentru a determina dacă românii acordă importanţă sustenabilităţii, Unilever a realizat o cercetare prin intermediul platformei iVox.ro. Studiul s-a desfăşurat în perioada 18 – 22 mai 2015 pe un eşantion de 2.886 respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, din mediul urban.
Rezultatele cercetării indică faptul că majoritatea respondenţilor consideră sustenabilitatea ca fiind o ramură importantă (43%) şi chiar foarte importantă (49%) pentru societatea în care trăiesc.
Cei mai mulţi dintre respondenţi asociază acest termen atât cu mediul înconjurător (23%), cu economia (33%) şi, într-o proporţie mai scăzută, cu implicarea în comunitate, în timp ce 35% consideră că sustenabilitatea se referă la toate cele trei domenii.
69% dintre respondenţi susţin că reuşesc să facă economie la resurse în viaţa de zi cu zi, astfel putând declara că duc o viaţă sustenabilă, iar 64% dintre participanţii la sondaj apreciază că acțiunile lor zilnice aduc beneficii mediului înconjurător.
Cercetarea arată că majoritatea românilor (79%) consideră că și-au schimbat în ultimii patru ani comportamentul cu privire la economia la apă, energie şi deşeuri.
De asemenea, aprecierea globală a comportamentului sustenabil are efecte și în România: o bună parte dintre respondenţi consideră că este important (50%) şi foarte important (20%) să găsim în magazine branduri sustenabile.
24 Mai 2015
articol pe wall-street.ro
Studiu: O treime dintre români, îngroziţi de vorbitul în public: tremuratul vocii trădează teama
Aproape jumatate dintre romani se tem sa vorbeasca in public, iar daca sunt nevoiti sa "iasa in fata" simt un gol in stomac sau ca li se goleste creierul si nu mai au nicio idee, arata un studiu iVox realizat la comanda Self Trust Academy, companie de training de vanzari, leadership si dezvoltare personala.
Daca publicul depaseste un numar de zece persoane emotiile ating apogeul, fiind tradate de tremuratul vocii si al picioarelor, precum si de imposibilitatea de a privi interlocutorii in ochi.
O treime dintre romani, ingroziti de vorbitul in public
Majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate cand vine vorba de vorbitul in public, insa pentru unii acesta poate reprezenta o reala problema. Aproape 5% dintre respondenti nu ar putea vorbi niciodata in public, teama lor atingand cote maxime. In acelasi timp, unu din patru romani vorbeste in public doar daca este obligat sa o faca. Cei care reusesc insa sa-si invinga teama au probleme atat cu construirea discursului, cat si cu prezentarea acestuia – insa au curajul de a se ridica sa spuna ceva (16%), iar 37% au emotii atunci cand iau cuvantul.
Atunci cand se ridica in picioare ca sa tina un discurs, aproape 40% dintre cei chestionati simt un gol in stomac, iar o persoana din patru simte ca „i s-a golit creierul” si ca nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenti declara ca reusesc sa se adune si sa prezinte ideile intr-un mod fluent. De cele mai multe ori, tremuratul vocii tradeaza teama de a vorbi in public – in proportie de 44%. Totodata, 26% dintre respondenti mentioneaza imposibilitatea de a stabili si sustine contactul vizual cu cei din public. Alti 17% dintre respondenti sustin ca isi pierd sirul ideilor si se balbaie in timpul discursului, in timp ce 14% dintre ei simt ca le tremura picioarele si nu stiu cum sa isi miste mainile.
Teama de a vorbi in public este influentata si de marimea publicului. Cei mai multi dintre participantii la sondaj declara ca ar resimti emotii in fata unui public mai mare de 10 persoane (63%), iar 13% dintre ei chiar si numai de la doua persoane in sus. Doar 24% dintre respondenti declara ca vorbitul in public devine o problema abia de la 100 de persoane in sus.
Nu stim tehnici de control
Majoritatea participantilor la sondaj nu cunosc tehnici de control al emotiilor, utile in cazul situatiilor care implica vorbitul in public (75%). Dintre cei care cunosc cateva tehnici de control al emotiilor, 32% mentioneaza controlul respiratiei si controlul pauzelor din vorbire. Unii dintre ei au mai indicat controlul miscarilor in fata publicului (22%) si pozitionarea mainilor (14%).
„Un trainer bun poate face mai mult decat sa insiruie cateva tehnici de control. El este cel care lucreaza unu la unu cu cel care vrea sa-si imbunatateasca abilitatile de public speaking, ii testeaza vulnerabilitatile si il arunca in arena cu lei, metaforic vorbind, atunci cand este pregatit sa sustina un discurs”, a declarat Alin Comsa, trainer si fondator Self Trust Academy.
PUBLICITATE
Participantii la sondaj apreciaza in proportie de 46% ca ar putea sa isi imbunatateasca abilitatea de vorbi in public, 31% sustin chiar ca ar avea nevoie cu siguranta de ajutor si training pentru a-si dezvolta aceasta abilitate.
Vorbitul in public, intre pasiune si necesitate
Pentru multi dintre respondenti vorbitul in public pare a fi o necesitate: 56% dintre ei doresc sa participe la evenimente care presupun vorbitul in public, iar 32% declara ca abilitatea de a vorbi in public este necesara la locul de munca. „Diversitatea celor cu care lucram este extrem de mare. Lumea vorbitorilor, la fel ca si publicul, este foarte eterogena. De la specialisti in vanzari la medici sau profesori, de la top management la executivi, cursantii nostri vin la workshopuri si sesiuni de training fie pentru ca vor sa se dezvolte personal, fie pentru ca au nevoie de public speaking in activitatea zilnica”, adauga Andrei Dunuta, trainer si fondator Self Trust Academy.
Sondajul „Care este atitudinea romanilor fata de vorbitul in public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy online, in perioada 18-21 mai, pe un esantion de 1.175 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenti sunt absolventi de studii superioare, iar peste 21% au finalizat studii de master. Cei mai multi – aproape o cincime dintre participantii la studiu – lucreaza in domeniul comertului si marketingului, 17% activeaza in domeniul energiei, resurselor, constructiilor, imobiliarelor si industriei auto, iar alti 16% au ca domenii de activitate educatia, trainingul, consultanta, managementul.
Pentru toti cei care vor sa faca primii pasi in public speaking, Self Trust Academy a organizat duminica, 24 mai, un eveniment in premiera pentru Romania - Who’s King in Public SpeaKING? - o competitie de public speaking dedicata pe de-o parte celor care vor sa invete distrandu-se si participand la un show inedit, iar pe de alta parte celor care deja sunt pe cale sa devina speakeri de succes si care vor participa in concurs.
20 Mai 2015
articol pe adevarul.ro
SONDAJ Românilor le e ruşine să-şi recunoască datoriile, inclusiv faţă de familie, şi le pun pe seama ghinionului
Jumătate dintre români sunt de părere că au un buget familial greşit pregătit şi au un sentiment de ruşine în a recunoaşte că au datorii, în primul rând faţă de propria persoană într-un procent de 42%. În acelaşi timp, 24% dintre datornici simt ruşine faţă de familie, arată cercetarea iVOX online „Cum reacţionaţi în situaţii financiare dificile?“, realizată la comanda companiei KRUK România.
Cercetarea arată că peste 60% dintre respondenţi s-au confruntat cu probleme financiare în viaţa de adult şi numai 33% dintre ei sunt mulţumiţi de situaţia financiară curentă. Deşi se simt afectaţi în mare măsură (87%) de existenţa datoriilor, cei mai mulţi dintre respondenţi pun problemele pe seama situaţiei economice generale: 45%, sau a ghinionului (şomaj, boală, eveniment neprevăzut):19%. Doar 36% dintre români îşi asumă problemele şi sunt de părere că propriile decizii şi comportamentul lor sunt cauza problemelor ivite. Încredere deplină în propria persoană Rezultatele studiului ne arată că 87% dintre respondenţi au o părere bună despre propria persoană, iar 6 din 10 români sunt de părere că forţele proprii sunt importante şi foarte importante în rezolvarea problemelor financiare. Numai aproximativ 5% dintre respondenţi consideră că încrederea în sine este mai puţin importantă şi caută sprijin din alte surse. „Cum reacţionăm în situaţii financiare dificile? Fiecare dintre noi ar trebui să ne punem această întrebare, iar studiul realizat a evidenţiat stările prin care trecem atunci când ne aflăm într-o astfel de situaţie. În urma unei analize, am remarcat faptul că aproximativ 87% dintre respondenţi consideră că au o părere bună despre ei, un procent mare ce se poate explica mai degrabă prin dezirabilitatea socială şi dorinţa de a expune o identitate pozitivă. Acest procent alăturat celui de 61% a celor care au întâmpinat probleme financiare – neplata facturilor şi a ratelor bancare – pledează pentru această explicaţie, conform căreia încrederea evazivă în propriile forţe, nu duce la acţiune, ci la depărtarea de realitate” a declarat Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi cercetător. Implicarea familiei contează enorm Nesiguranţa zilei de mâine îi poate face pe 60% dintre respondenţi să-şi piardă încrederea în forţele proprii, iar 50% consideră că astfel de situaţii sunt greu de controlat. Lipsa de încredere din partea familieişi a apropiaţilor îi face să-şi piardă încrederea în forţele proprii. Astfel, implicarea familiei în rezolvarea problemelor financiare contează mult şi foarte mult pentru 90% dintre respondenţi. Cercetarea a scos în evidenţă faptul că cercul de încredere este unul restrâns, respondenţii având încredere în propriile forţe şi în membrii familiei apropiate. “Când Grupul KRUK a decis pentru prima dată implementarea unei abordări de colectare orientate în primul rând către cerinţele şi posibilităţile clientului nostru cel mai important, persoana cu datorii, demersul nostru a fost privit cu mirare. Iată că după şapte ani,această abordare îşi dovedeşte eficacitatea. Fiecare serviciu nou pe care l-am dezvoltat şi implementat de-a lungul timpului, fiecare proiect internaţional desfăşurat pe pieţele din Polonia, România, Cehia, Slovacia sau Germania, se adresează în primul rând persoanei cu datorii. Ceea ce am făcut noi în toţi aceşti ani a fost să analizăm cu atenţie problemele cu care se confruntă clienţii noştri şi să le oferim rapid o soluţie viabilă”, a spus Tomasz Ignaczak, Directorul General al KRUK Romania. Eşantion reprezentativ Realizatorii spun că sondajul realizat este reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces la internet şi reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a utilizatorilor de internet din România. Din punct de vedere al vârstei respondenţilor, majoritatea, aproximativ 80%, au vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani şi venituri între 1.000 şi 3.000 lei.
7 Mai 2015
articol pe dailybusiness.ro
Tinerii şi piaţa muncii: Doar 18% ar rămâne să lucreze în ţară
Doar 18,04% dintre tinerii care isi cauta un loc de munca nu ar pleca sa lucreze in afara tarii, potrivit unui studiu.
9 din 10 tineri care isi cauta un loc de munca intampina probleme cauzate de impunerea unui anumit nivel de experienta cerut de angajator, 7 din 10 declara faptul ca pe viitor ar fi interesati de deschiderea propriei afaceri, doar 21% dintre tineri sustin ca muncesc in domeniul in care au studiat la scoala sau facultate, iar 53% dintre acestia cred ca salariul pentru o pozitie "entry-level" este intre 1.000 si 1.500 lei pe luna.
Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului “Tinerii si locul de munca”, desfasurat in perioada 24 – 29 aprilie 2015, in cadrul campaniei Garantia pentru Tineret.
Obstacole in angajarea tinerilor
9 din 10 tineri care isi cauta un loc de munca intampina probleme cauzate de lipsa unui nivel de experienta impus de angajator. 4 din 10 tineri, pe de alta parte, considera ca piata muncii nu prezinta destule oferte corelate cu pregatirea lor, in timp ce doar 40% dintre respondenti se considera increzatori intr-un viitor profesional satisfacator pentru urmatorii cinci ani.
Ce asteptari au tinerii de la un loc de munca
Cei mai multi tineri respondenti (76,27%) se asteapta ca de la locul de munca sa primeasca in primul rand un salariu satisfacator. 6 din 10 respondenti isi mai doresc sa beneficieze de dezvoltare personala si un echilibru constant intre munca si viata personala, iar mai bine de jumatate (53,96%) dintre respondenti apreciaza ca nivelul salarial "entry level" se afla in intervalul 1000-1500 lei/luna.
De asemenea, tinerii declara ca ar prefera un salariu mic in schimbul oportunitatilor de dezvoltare profesionala. Doar 3 din 10 respondenti au declarat ca un salariu mare poate compensa in favoarea unui loc de munca neplacut.
Tinerii vor sa-si deschida afaceri
7 din 10 respondenti ai sondajului declara faptul ca ar fi interesati in viitor de deschiderea propriei afaceri. 22,63% se declara inca nesiguri de abilitatile antreprenoriale, fiind nehotarati in acest sens, in timp ce doar 7% dintre acestia nu doresc sau nu au in plan deschiderea propriei afaceri.
Munca in Romania sau in afara tarii?
Mai bine de jumatate dintre tinerii care isi cauta de munca in Romania (55,22%) ar fi dispusi sa lucreze in afara tarii, in timp ce alti 26,74% nu s-au decis in aceasta privinta. Doar 18,04% dintre tinerii intervievati nu ar pleca sa lucreze in afara tarii. 8 din 10 respondenti ar alege un post in strainatate pentru un salariu mai mare.
Conditii de munca mai bune isi doresc 54,43% dintre respondenti, in timp ce aproximativ 3 din 10 ar alege un loc de munca in afara tarii pentru sansele de afirmare si oportunitatea de a vedea si alte culturi. Cei mai multi respondenti (72,63%) dintre cei care doresc sa munceasca in tara fac aceasta alegere de dragul familiei si a prietenilor. De asemenea, 36,08% considera ca un post in Romaniale-ar oferi oportunitatea de a face o schimbare in tara.
Angajatorii vor tineri preocupati de cariera
„Avand in vedere competitia acerba de pe piata muncii, angajatorii cauta sa ii gaseasca pe acei candidati care s-au ocupat de cariera lor chiar si in timpul studiilor. Astfel, pentru a scapa de cercul vicios al experientei, candidatii trebuie sa participe la cat mai multe stagii de pregatire, internship-uri sau orice fel de activitati practice ce i-ar ajuta sa starneasca interesul recrutorilor. Experienta, la nivelul entry, nu inseamna neaparat un job anterior, ci orice activitate extra-curriculara ce i-a ajutat pe studenti sa aiba un oarecare contact cu piata muncii”, a declarat Andreea Mihaescu, reprezentant BestJobs.ro, sustinator al campaniei Garantia pentru Tineret.
Alte concluzii ale studiului
• Aproape 7 din 10 respondenti prefera locurile de munca cu norma intreaga, in timp ce aproape 2 din 10 respondenti prefera un loc de munca cu norma partiala.
• Aproape o treime dintre respondenti (29,11%) considera ca un sistem educational performant si adaptat pietei de munca faciliteaza gasirrea unui loc de munca%.
• Din experienta a aproximativ 5 din 10 respondenti, durata medie de cautare a unui loc de munca este intre 1 si 4 luni.
• Doar 26,27% dintre tinerii respondenti ai sondajului au participat la un internship pe o perioada determinata in cadrul unei companii.
Ce presupune programul Garantia pentru Tineret
Obiectivul principal al programului “Garantiei pentru Tineret” este reducerea somajului in randul tinerilor care au varsta cuprinsa intre 16 si 24 ani, prin facilitarea obtinerii de locuri de munca de calitate.
Concret, se urmareste ca tinerii cu varsta mai mica de 25 ani, care isi pierd locul de munca sau care nu gasesc unul dupa terminarea studiilor, sa primeasca o oferta de buna calitate, fie de angajare, fie de continuare a educatiei sau de intrare in ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu. Oferta va fi primita in decurs de 4 luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Pentru a beneficia de oricare dintre masurile din schema de implementare a Garantiei pentru Tineret, dupa inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, tinerii vor fi orientati si consiliati. Entitatile care vor opta pentru acordarea acestor masuri, de la angajatori actionandindividual sau in parteneriat cu furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate si pana la Serviciul Public de Ocupare (ANOFM), vor putea beneficia de o alocare medie de 100 de euro din fonduri europene pentru fiecare tanar consiliat. Banii sunt alocati din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.
Iata mai jos cei 3 pasi spre un loc de munca pentru tinerii intre 16 si 24 de ani:
1. Inregistrare
Primul pas presupune inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judetul sau sectorul unde locuieste tanarul/tanara. Adresa si datele de contact sunt disponibile pe www.garantiapentrutineret.ro
2.Intalnirea cu un consultant
Dupa ce se inregistreaza, tanarul/tanara se va intalni cu un consultant pentru a sta de vorba despre calitatile si aptitudinile sale si despre ce anume ar vrea sa faca. In functie de raspunsurile sale, consultantul il/o va informa si indruma, iar impreuna vor realiza un plan de actiune personalizat pentru a indeplini obiectivele profesionale.
3. Obtinerea unei oferte
Odata ce s-a inregistrat in baza de date a Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca si s-a intalnit cu un consultant, in urmatoarele patru luni tanarul primeste o oferta, care se poate materializa prin: program de ucenicie, stagiu, curs de formare profesionala sau direct un loc de munca.
Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineret a fost pus in aplicare de Guvernul Romaniei la data de 1 ianuarie 2014.
Implementarea acestuia este coordonata de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si se realizeaza in parteneriat cu ministerele de resort. Acestea furnizeaza infrastructura necesara si asigura un cadru institutional adecvat, favorabil si previzibil. Totodata, mediul de afaceri, societatea civila si partenerii sociali participa la identificarea si mobilizarea tinerilor si se implica in actiuni si initiative care combina ocuparea si formarea acestora si, mai ales, in asigurarea continuarii procesului de inovare, sustinand astfel atragerea si implicarea tinerilor in programul “Garantia pentru Tineret”.
Rezultatele de pana acum ale programului
• 182.094 tineri au accesat pana acum programul, prin serviciile ANOFM, din care 71.893 tineri (aproape 40%) au fost ocupati, de la punerea in practica a programului “Garantia pentru Tineret”
• 163.227 tineri au beneficiat de consiliere si orientare profesionala
• 4.847 angajatori au fost subventionati pentru a oferi un loc de munca tinerilor absolventi
• 6.411 microintreprinderi au fost infiintate prin acordarea de subventii tinerilor intreprinzatori, creandu-se astfel 3.205 noi locuri de munca
• 177 tineri intreprinzatori au infiintat un start-up si au creat 440 locuri de munca noi
Studiul „Tinerii si locul de munca” a fost realizat in perioada 24 – 29 aprilie 2015, pe platforma www.ivox.ro, pe un esantion de 2276 respondenti cu varsta pana in 25 de ani. 61% dintre acestia au liceul sau scoala profesionala ca ultima forma de scoala absolvita, iar 57% au declarat ca nu au venit propriu.
7 Mai 2015
articol pe mediafax.ro
STUDIU: Puţini tineri muncesc în domeniul în care au studiat, 7 din 10 vor să aibă propria afacere
Mai puţin de un sfert dintre tinerii români muncesc în domeniul pentru care s-au pregătit şi aproape toţi au probleme la angajare din cauza nivelului de experienţă solicitat de angajatori, rezultă din studiul "Tinerii şi locul de muncă", care mai arată că 7 din 10 tineri vor să aibă propria afacere.
Aproape toţi tinerii care îşi caută un loc de muncă (nouă din zece) reclamă faptul că au probleme cauzate de lipsa unui nivel de experienţă impus de angajator, iar patru din zece consideră că piaţa muncii nu prezintă destule oferte corelate cu pregătirea lor. Studiul a mai arătat că doar 40 la sută dintre respondenţi se declară încrezători într-un viitor profesional satisfăcător pentru următorii cinci ani.
"Cei mai mulţi tineri respondenţi (76,27 la sută) se aşteaptă ca de la locul de muncă să primească în primul rând un salariu satisfăcător. Şase din zece respondenţi îşi mai doresc să beneficieze de dezvoltare personală şi un echilibru constant între muncă şi viaţa personală, iar mai bine de jumătate (53,96 la sută) dintre respondenţi apreciază că nivelul salarial "entry level" se află în intervalul 1.000-1.500 lei/lună. De asemenea, tinerii declară că ar prefera un salariu mic în schimbul oportunităţilor de dezvoltare profesională. Doar trei din zece respondenţi au declarat că un salariu mare poate compensa în favoarea unui loc de muncă neplăcut", se mai arată în studiul citat.
În plus, şapte din zece respondenţi ai sondajului declară faptul că ar fi interesaţi în viitor de deschiderea propriei afaceri, iar 22,63 la sută se declară încă nesiguri de abilităţile antreprenoriale, fiind nehotărâţi în acest sens, în timp ce doar şapte la sută dintre aceştia nu doresc sau nu au în plan deschiderea propriei afaceri.
Mai bine de jumătate dintre tinerii care îşi caută de muncă în România (55,22 la sută) ar fi dispuşi să lucreze în afara ţării, în timp ce alţi 26,74 la sută nu s-au decis în această privinţă şi doar 18,04 la sută dintre cei intervievaţi nu ar pleca să lucreze în străinătate. În schimb, opt din zece respondenţi ar alege un post în străinătate pentru un salariu mai mare.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (54,43 la sută) spun că îşi doresc condiţii de muncă mai bune, în timp ce trei din zece ar alege un loc de muncă în afara ţării pentru şansele de afirmare şi oportunitatea de a vedea şi alte culturi. Cei mai mulţi respondenţi, 72,63 la sută dintre cei care doresc să muncească în ţară, fac această alegere de dragul familiei şi a prietenilor. De asemenea, 36,08 la sută consideră că un post în România le-ar oferi oportunitatea de a face o schimbare în ţară.
Studiul a mai arătat că aproape şapte din zece respondenţi preferă locurile de muncă cu normă întreagă, în timp ce aproape doi din zece aleg un loc de muncă cu normă parţială.
Aproape o treime dintre participanţii la studiu consideră că un sistem educaţional performant şi adaptat pieţei de muncă facilitează găsirea unui loc de muncă, însă, din experienţa a jumătate dintre respondenţi, durata medie de căutare a unui loc de muncă este între o lună şi patru luni.
Pe de altă parte, angajatorii îşi doresc candidaţi care s-au ocupat de cariera lor chiar şi în timpul studiilor, asta neînsemnând neapărat un loc de muncă anterior, ci participarea la cât mai multe stagii de pregătire, internship-uri sau orice fel de activităţi practice.
Obiectivul principal al programului "Garanţia pentru Tineret" este reducerea şomajului în rândul tinerilor care au vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani, prin facilitarea obţinerii de locuri de muncă de calitate.
Practic, se urmăreşte ca tinerii cu vârsta mai mică de 25 ani, care îşi pierd locul de muncă sau care nu găsesc unul după terminarea studiilor, să primească o ofertă de bună calitate, fie de angajare, fie de continuare a educaţiei sau de intrare în ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu. Oferta va fi primită în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Studiul "Tinerii şi locul de muncă" a fost realizat în perioada 24 – 29 aprilie, pe platforma www.ivox.ro, pe un eşantion de 2.276 respondenţi cu vârsta până în 25 de ani. Mai mult de jumătate (61 la sută) au liceul sau şcoala profesională ca ultima formă de şcoală absolvită, iar 57 la sută au declarat că nu au venit propriu.
24 Aprilie 2015
articol pe observator.ro
Studiu pe tema discriminării pacienţilor cu afecţiuni cronice
Cele mai importante probleme cu care se confruntă un pacient suferind de boli cronice în România sunt accesul limitat la un tratament corespunzător (47,11%) și accesul limitat la servicii medicale (16,33%).
84,96% dintre respondenți cunosc ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuți persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, boala Alzheimer, Boala Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.
Peste 36% dintre respondenți consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58% au răspuns „Nu știu“ la această întrebare. Doar 5,8% dintre români cred că nu există discriminare pentru anumite categorii de bolnavi.
Mai mult, peste 73,2% dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții. Cel puțin 1 din 10 români a intrat cel puțin odată în contact cu bolnavi cronici discriminați de societate.
Accesul la tratament, o problemă majoră
Un top 5 al celor mai grave boli cronice, în opinia respondenților, este: cancerul – considerat grav sau cel mai grav de un procent de 94,28% dintre respondenți, infecția cronică cu HIV – 90,78%, scleroza multiplă – 88,62%, Alzheimer – 82,33% și boala Parkinson – 77,67%.
”Am realizat acest studiu din dorința de a vedea cum sunt priviți pacienții cronici, dacă există discriminare vis a vis de ei. Mulți dintre respondenți știu ce sunt afecțiunile cronice și nu ar evita să interacționeze cu acești pacienți. Totuși, este interesant că foarte mulți consideră că sistemul de sănătate și societatea discriminează pacienții”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
„Un tratament este de succes, cu un impact major pentru societate, doar dacă pacienții ajung să beneficieze de acesta. Acest sondaj arată că accesul la tratament și servicii de calitate reprezintă o problemă majoră, percepută de aproximativ jumătate din populație. De asemenea, orice tratment trebuie să fie însoțit de programe de prevenție, testare, informare, programe de suport pentru pacienți, programe de aderență. Preocuparea noastră este de a aduce permanent tratamente inovatoare către pacienți și de a ne implica în campanii de educare și informare a populației“, a declarat Mihai Diamandopol, director general AbbVie România.
9 din 10 persoane care au răspuns studiului nu are evita să interacționeze cu pacienți suferinzi de boli cronice amintite anterior, dacă aceștia ar face parte din anturajul lor, dar 3 din 10 nu și-ar lăsa copii să interacționeze cu un alt copil suferind de boli cronice sau nu ar ști ce ar face într-o astfel de situație. Un top al afecțiunilor de care părinții chestionați și-ar feri copii sunt HIV-ul (1.143 de mențiuni), hepatita (772 de mențiuni) și tuberculoza (892 de mențiuni).
Deși declară un comportament nediscriminatoriu, la întrebarea „Considerați că anumitor categorii de bolnavi cronici ar trebui să li se limiteze anumite drepturi și să li se impună obligații în interesul societății?“, doar 7 din 10 au răspuns negativ.
Dacă ar conduce o companie, 6 din 10 respondenți ar angaja bolnavi cronici (59.74%), în timp ce doar 1 din 10 nu ar fi deschiși la acest lucru. Un procent de 31,62% nu știu ce ar face într-o astfel de situație. Respondenții care nu ar angaja persoane cu boli cronice în propria companie, ar evita bolnavi de tuberculoză, infecție cu HIV, boala Alzheimer sau hepatită cronică.
Studiul a fost realizat online, pe platforma iVox.ro, în perioada 25 martie – 6 aprilie 2015, pe un eșantion de 5326 respondenți, reprezentativ pentru populația României care utilizează internetul. Dintre aceștia, 55,63% sunt femei, 44,37% bărbați, 87,6% în mediul urban, iar 12,4% din mediul rural.
Studiul va fi lansat și discutat în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, derulat în cadrul ”Săptămânii pacienților”.
7 Aprilie 2015
articol pe iqads.ro
Contemporary Easter Traditions – preocupări în preajma sărbătorilor de Paşte
Starcom MediaVest Group continua seria studiilor despre comportamentul consumatorilor din Romania, sub forma infograficului “Contemporary Easter Traditions”, realizat impreuna cu firma iVox – o platforma online care ofera posibilitatea de a realiza sondaje de opinie si studii de piata.
Noul studiu ofera o analiza a comportamentului romanilor (cu varsta peste 18 ani, utilizatori de internet, ce locuiesc in orase cu peste 100.000 de locuitori) in preajma sarbatorilor Pascale, cu date despre interesele si preocuparile lor cu privire la traditii, obiceiuri si petrecerea timpului.
Potrivit datelor identificate de Starcom, 76% dintre romanii contemporani din urbanul mediu si mare recunosc ca respecta traditiile si obiceiurile, in timp de 65% admit ca sunt religiosi. Pe de alta parte, 70% lucreaza, iar 9 din 10 romani care lucreaza petrec 8 ore sau mai mult la serviciu.
Desi in viata de zi cu zi cutumele sunt adaptate la timpul si posibilitatile existente, sarbatorile religioase, cum ar fi Pastele, sunt o oportunitate pentru familii sa se stranga si sa se conecteze prin intermediul traditiilor.
Astfel, cand vine vorba de Paste, 9 din 10 romani din targetul investigat pun pret pe traditii si le aplica fie ad literam, fie tinand cont de ele prin petrecerea timpului cu familia extinsa, sau vizitarea rudelor in a doua zi de Paste.
Cum sarbatorile de Paste sunt precedate de o perioada de post si prezinta obiceiuri specifice, precum slujba de Inviere, aflam din studiul Starcom ca desi doar 26% dintre romani admit ca tin post, 57% se duc in noaptea de Inviere la biserica pentru a lua lumina, iar 48% participa la toata slujba de Inviere.
Cadourile de Paste reprezinta un alt subiect de interes al studiului. Potrivit datelor, 36% dintre romani nu fac cadouri cu ocazia Pastelui, 39% urmeaza traditia si cumpara haine noi pentru cei dragi, iar 22% cumpara produse cosmetice.
Cand vine vorba de bugetul necesar pentru cumparaturile de Paste, media este de 620 RON, cea mai mare parte din buget fiind alocata mancarii. In mai mult de 90% dintre cazuri, mancarea de Paste este traditionala. Patru din 10 romani vor avea la masa de Paste exclusiv mancare traditionala, precum oua colorate, cozonac, pasca, drob de miel sau friptura de miel, in timp ce cinci din 10 romani vor avea bucate traditionale combinate cu mancaruri moderne.
Nu in ultimul rand, pregatirile pentru Paste sunt intense si de cele mai multe ori obositoare: 68% prefera sa ia parte direct in procesul de pregatire a mancarii, in mare parte traditionala, iar 63% dau casa peste cap pentru a face curatenie. In cele din urma le ramane prea putin timp pentru a se bucura de roadele muncii lor.
Romanii se informeaza cu privire la traditiile si mesele de Paste aducandu-si aminte de sarbatorile Pascale din copilarie (67%), folosindu-se de experienta proprie (56%), sau discutand cu familia (45%). Astfel, Pastele este ocazia perfecta de reconectare la momente frumoase din copilarie, alaturi de cei dragi.
1 Aprilie 2015
articol pe csid.ro
Motivele pentru care românii îşi dau demisia de la locul de muncă
Peste trei sferturi dintre români consideră că reputaţia unei companii este importantă atunci când îşi caută un loc de muncă, în timp ce 1 din 4 români este de părere că lipsa transparenţei în interiorul companiei, dar şi lipsa unei viziuni a acesteia cu privire la viitorul ei şi al angajaţilor deteriorează puternic relaţia dintre angajat şi management.
Mai mult, în situaţii critice, precum angajatori suspectaţi de evaziune fiscală, 37% dintre respondenţi ar solicita clarificări oficiale angajatorului, iar 16% ar denunţa acest comportament autorităţilor statului.
Acestea sunt doar o parte dintre concluziile studiului „Importanţa reputaţiei companiilor în relaţie cu angajaţii”, dat publicităţii de Rogalski Damaschin Public Relations în cadrul Timişoara Business Days, eveniment ce adună la start peste 100 de speakeri şi 1.000 de participanţi care vor dezbate performanţa în afaceri.
Românii preferă să lucreze pentru companii ale căror practici de afaceri sunt apreciate
72% dintre angajaţii care au participat la studiu consideră că reputaţia companiei este relevantă atunci când îşi caută un nou loc de muncă. De asemenea, 63% au recomandat compania unde lucrează cunoscuţilor, în timp ce 25% s-au abţinut să recomande cuiva locul de muncă actual.
Un rezultat surprinzător este că majoritatea celor chestionaţi ar prefera să lucreze pentru o companie care plăteşte mai puţin decât media pieţei, dar ale cărei practici de afaceri sunt apreciate de comunitate şi societate, în timp ce doar 36% au declarat că ar vrea să muncească pentru un angajator care plăteşte mai mult decât media pieţei, însă ale cărui practici de afaceri sunt controversate.
Angajaţii români preferă să lucreze pentru companii în care profesionalismul, respectul, egalitatea de şanse şi diversitatea, onestitatea şi transparenţa sunt valori de bază.
Angajaţii nu se tem să denunţe eventuale practici ilegale ale companiilor
Puşi în faţa unei situaţii controversate precum suspiciuni de evaziune fiscală referitoare la angajator, cei mai mulţi români ar solicita explicaţii oficiale care să clarifice situaţia, în timp ce 21% declară că ar începe să-şi caute un alt loc de muncă. 16% ar avea curajul să denunţe aceste suspiciuni autorităţilor statului, iar un procent mai mic, de 5%, şi-ar informa colegii de lucru cu privire la acest comportament.
Reputaţia proastă a companiilor, motiv de demisie
În ultimele 6 luni, unu din doi români şi-a căutat un loc de muncă sau a fost invitat de un potenţial angajator la un interviu. Principalele motive pentru părăsirea actualului loc de muncă sunt dorinţa de a realiza venituri mai mari, perspectiva unei evoluţii în carieră şi reputaţia proastă a actualului angajator în rândul angajaţilor. Pe de altă parte, românii ar rămâne la actualul loc de muncă dacă s-ar simţi valorizaţi, în siguranţă şi în cazul în care compania ar avea o reputaţie mai bună.
Comunicarea bună cu superiorul, mai importantă decât banii
Pentru jumătate dintre cei chestionaţi, lipsa comunicării oneste cu superiorul direct reprezintă un motiv clar de deteriorare a relaţiei cu angajatorul, motiv chiar mai important decât pachetul salarial, care este considerat un motiv de conflict pentru 48% dintre respondenţi. Pe următoarele locuri se află presiunea foarte mare venită din partea superiorilor – 37%, lipsa transparenţei în interiorul companiei – 34%, şi lipsa unei viziuni a companiei cu privire la viitorul ei şi al angajaţilor.
Angajaţii români aşteaptă integritate şi responsabilitate!
Cele mai mari aşteptări ale angajaţilor români se îndreaptă către dovezi de integritate şi responsabilitate din partea angajatorului, dar şi ca oamenii să se simtă inspiraţi de liderul companiei. Motivarea angajaţilor în a-şi depăşi limitele şi crearea unui mediu favorabil dezvoltării personale şi profesionale reprezintă aşteptări pentru 50% dintre români.
Studiul „Importanţa reputaţiei companiilor în relaţie cu angajaţii” a fost realizat de Rogalski Damaschin Public Relations în parteneriat cu platforma de sondare a opiniei publice www.ivox.ro, pe un public între 18 şi peste 55 de ani, din mediul urban, majoritatea având educaţie superioară şi venituri cuprinse între 1000 şi 3000 de lei.
31 Martie 2015
articol pe dailybusiness.ro
Studiu: 3 din 5 români nu vor să lucreze pentru companii cu o reputaţie proastă
Peste trei sferturi dintre romani considera ca reputatia unei companii este importanta atunci cand isi cauta un loc de munca, in timp ce 1 din 4 romani este de parere ca lipsa transparentei in interiorul companiei, dar si lipsa unei viziuni a acesteia cu privire la viitorul ei si al angajatilor deterioreaza puternic relatia dintre angajat si management.
Mai mult, in situatii critice, precum angajatori suspectati de evaziune fiscala, 37% dintre respondenti ar solicita clarificari oficiale angajatorului, iar 16% ar denunta acest comportament autoritatilor statului.
Acestea sunt o parte dintre concluziile studiului „Importanta reputatiei companiilor in relatie cu angajatii”, dat publicitatii astazi de Rogalski Damaschin Public Relations in cadrul evenimentului Timisoara Business Days.
72% dintre angajatii care au participat la studiu considera ca reputatia companiei este relevanta atunci cand isi cauta un nou loc de munca. De asemenea, 63% au recomandat compania unde lucreaza cunoscutilor, in timp ce 25% s-au abtinut sa recomande cuiva locul de munca actual.
Un rezultat surprinzator este ca majoritatea celor chestionati ar prefera sa lucreze pentru o companie care plateste mai putin decat media pietei, dar ale carei practici de afaceri sunt apreciate de comunitate si societate, in timp ce doar 36% au declarat ca ar vrea sa munceasca pentru un angajator care plateste mai mult decat media pietei, insa ale carui practici de afaceri sunt controversate. Angajatii romani prefera sa lucreze pentru companii in care profesionalismul, respectul, egalitatea de sanse si diversitatea, onestitatea si transparenta sunt valori de baza.
Angajatii nu se tem sa denunte eventuale practici ilegale ale companiilor
Pusi in fata unei situatii controversate precum suspiciuni de evaziune fiscala referitoare la angajator, cei mai multi romani ar solicita explicatii oficiale care sa clarifice situatia, in timp ce 21% declara ca ar incepe sa-si caute un alt loc de munca.
16% ar avea curajul sa denunte aceste suspiciuni autoritatilor statului, iar un procent mai mic, de 5%, si-ar informa colegii de lucru cu privire la acest comportament.
Reputatia proasta a companiilor, motiv de demisie
In ultimele 6 luni, unu din doi romani si-a cautat un loc de munca sau a fost invitat de un potential angajator la un interviu. Principalele motive pentru parasirea actualului loc de munca sunt dorinta de a realiza venituri mai mari, perspectiva unei evolutii in cariera si reputatia proasta a actualului angajator in randul angajatilor.
Pe de alta parte, romanii ar ramane la actualul loc de munca daca s-ar simti valorizati, in siguranta si in cazul in care compania ar avea o reputatie mai buna.
Comunicarea buna cu superiorul, mai importanta decat banii
Pentru jumatate dintre cei chestionati lipsa comunicarii oneste cu superiorul direct reprezinta un motiv clar de deteriorare a relatiei cu angajatorul, motiv chiar mai important decat pachetul salarial, care este considerat un motiv de conflict pentru 48% dintre respondenti.
Pe urmatoarele locuri se afla presiunea foarte mare venita din partea superiorilor – 37%, lipsa transparentei in interiorul companiei – 34%, si lipsa unei viziuni a companiei cu privire la viitorul ei si al angajatilor.
Angajatii romani asteapta integritate si responsabilitate
Cele mai mari asteptari ale angajatilor romani se indreapta catre dovezi de integritate si responsabilitate din partea angajatorului, dar si ca oamenii sa se simta inspirati de liderul companiei. Motivarea angajatilor in a-si depasi limitele si crearea unui mediu favorabil dezvoltarii personale si profesionale reprezinta asteptari pentru 50% dintre romani.
Studiul „Importanta reputatiei companiilor in relatie cu angajatii” a fost realizat de Rogalski Damaschin Public Relations in parteneriat cu platforma de sondare a opiniei publice www.ivox.ro, pe un public intre 18 si peste 55 de ani, din mediul urban, majoritatea avand educatie superioara si venituri cuprinse intre 1000 si 3000 de lei.