Rezultatele sondajului ”Ce părere ai despre piața imobiliară?”

Datele obținute în urma sondajului de opinie ”Ce părere ai despre piața imobiliară?” arată că cele mai importante aspecte care influenţează decizia de cumpărare a unei locuinţe sunt preţul (96.5% dintre respondenți îl consideră important și foarte important), suprafaţa (88.25%), infrastructura (89%) şi rezistenţa la cutremure (88.4%). De asemenea, importante sunt amplasamentul locuinţei (86%), materialele folosite (85% ) şi finisajele (68%).

Respondenţii ar prefera ca locuinţa lor să fie amplasată în oraş (56%) sau în zona limitrofă oraşului (35%). De asemenea, ar prefera să facă credit bancar (80%) decât să stea în chirie (20%). Cel mai important motiv invocat pentru a face un credit bancar este faptul că astfel ar deveni proprietarii locuinţei (65,3%). În plus, în acest fel ar avea o stabilitatea mai mare (15,8%) şi ar putea să o amenajeze cum îşi doresc (13,1%).

Pentru a cumpăra o locuinţă, modalitatea de plată luată în considerare de cei mai mulţi este una mixtă, în care o parte din bani sunt asiguraţi dintr-un credit şi o parte sunt economisiți sau primiți de la rude (52,3%). Cei mai mulţi respondenți (49%) şi-ar permite o rată lunară care să nu depăşească cuantumul de 400 de euro, secondaţi de cei al căror plafon maxim este de 200 de euro (43%).

Pentru o locuinţă în oraş, cei mai mulţi participanți la sondaj (49%) sunt dispuşi să plătească între 30 şi 50 de mii de euro. Există şi un procent de 8% care sunt dispuşi să plătească minim 70 de mii de euro pentru o locuinţă în oraş. În zona limitrofă oraşului, majoritatea (56%) sunt dispuşi să plătească între 20 şi 40 de mii de euro. 84% dintre participanții la sondaj consideră că o casă de 80 de metri pătraţi este suficientă pentru confortul lor zilnic.

Sondajul a fost realizat la solicitarea Echypy Construct. Echypy Construct oferă servicii complete în domeniul construcțiilor civile și industriale, instalații sanitare, termice și electrice, confecții metalice, amenajări interioare (plafoane false, placări și compartimentări cu plăci din gips-carton, placări cu parchet, etc).

Mai multe informații obținute în urma sondajului găsiți aici.