Care este câștigul salarial mediu?

Conform Institutului Național de Statistică, în luna martie 2011, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2056 lei, cu 5,8% mai mare decât în luna februarie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1493 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 79 lei (+5,6%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (5001 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (839 lei).

În luna martie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna februarie 2011, ca urmare a acordării de prime ocazionale (premii anuale, prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru 1 şi 8 martie, tichete de vacanţă) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 32,0% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 29,8% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 18% şi 21% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  • între 13% şi 15% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 10% şi 12% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea si distribuţia apei.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/20103) câştigul salarial mediu net din luna martie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 20,5% în învăţământ, cu 14,5% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,7% în administraţia publică.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 1,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 91,6%.

De asemenea, în luna martie 2011, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,5%, în timp ce tarifele serviciilor au scăzut cu 0,3%.

Datele pentru lunile aprilie și mai se vor publica în viitor pe siteul Institutului Național de Statistică.

Sursa: www.insse.ro