86% din români spun că e foarte greu să ai o viaţă decentă

Cei mai mulţi români sunt dezamăgiţi, nemulţumiţi, îngrijoraţi. 86% dintre respondenţi spun că este greu sau foarte greu să ai o viaţă decentă în România, conform unui sondaj IRES.

Îngrijorările românilor sunt legate de corupţie, lipsa banilor, lipsa locurilor de muncă şi sistemul de sănătate. După aproape 22 de ani de democraţie, părerea a 58% dintre respondenţi este că situaţia economică a ţării este mai rea decât înainte de 1989.

Studiul IRES mai arată că 73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are şanse să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România. Asta şi pentru că 94% spun că este greu sau foarte greu să cumperi o casă în România.

Totodată, nouă români din zece spun că este greu sau foarte greu să creşti un copil şi să-i asiguri tot ce are nevoie. Cei mai mulţi respondenți, peste 60%, spun că au nevoie de maximum 2.000 de lei pentru o viaţă decentă, iar aproape un sfert consideră că un salariu mulţumitor este cuprins între 2.000 şi 3.000 de lei.

Speranța moare ultima. Mai bine de jumătate mai au o speranţă că în 5 ani situaţia se va îmbunătăţi, în timp ce mai bine de un sfert cred că, dimpotrivă, va fi tot mai rău.

Sursa: http://www.antena3.ro/romania/sondaj-86-din-romani-spun-ca-e-foarte-greu-sa-ai-o-viata-decenta-138847.html