Comportamentul românilor față de protecția mediului

În contextul global actual, protecția mediului și reciclarea sunt teme din ce în ce mai importante. Un sondaj recent realizat de iVox Research explorează comportamentul și atitudinile românilor față de aceste subiecte esențiale. Rezultatele obținute oferă o perspectivă clară asupra nivelului de conștientizare și a practicilor adoptate de cetățeni în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și protecția mediului.

Separarea deșeurilor reciclabile: Un obicei încurajator

Un procent semnificativ de 51.35% dintre români declară că separă întotdeauna deșeurile reciclabile (plastic, hârtie, sticlă) de cele menajere. În plus, 33.2% dintre respondenți afirmă că fac acest lucru deseori, în timp ce doar 13.06% o fac rar, iar 2.39% nu separă deloc deșeurile. Aceste date indică o tendință pozitivă în rândul populației, care devine din ce în ce mai conștientă de importanța reciclării.

Facilități de reciclare la domiciliu

Jumătate dintre respondenți (50.55%) au declarat că au în locuințele lor pubele sau containere separate pentru reciclare. Totuși, 31.01% nu au astfel de facilități, iar 18.44% intenționează să le achiziționeze. Acest aspect sugerează că există încă un potențial neexploatat pentru îmbunătățirea infrastructurii de reciclare la nivel rezidențial.

Dificultatea separării deșeurilor: O provocare gestionabilă

Separarea deșeurilor este considerată relativ ușoară de către majoritatea respondenților. Aproximativ 32.4% dintre aceștia afirmă că este foarte ușor să separe deșeurile pentru reciclare, iar 33.8% consideră acest proces ușor. Totuși, un număr semnificativ găsesc acest proces moderat (24.33%) sau dificil (7.28%).

Reciclarea în spații publice și la locul de muncă: O practică frecventă

Reciclarea în spațiile publice este frecventă, 48.16% dintre respondenți afirmând că reciclează întotdeauna, iar 37.09% o fac deseori. La locul de muncă, reciclarea este la fel de importantă, cu 48.35% dintre respondenți declarând că reciclează întotdeauna, în timp ce 27.62% o fac deseori. Aceste date subliniază importanța accesului la facilități de reciclare atât în spațiile publice, cât și la locul de muncă.

Nivelul de informare și facilități publice: Oportunități de îmbunătățire

Informarea despre locațiile de reciclare este variată, 45.26% dintre respondenți fiind bine informați, în timp ce 42.87% sunt doar parțial informați. Doar 24.73% consideră că autoritățile locale oferă suficiente facilități de reciclare, în timp ce o majoritate de 68.49% nu sunt de acord. Aceste cifre indică necesitatea unor eforturi suplimentare din partea autorităților pentru a îmbunătăți infrastructura de reciclare și informarea publicului.

Responsabilitatea față de mediu

Românii se simt responsabili pentru protejarea mediului, 56.53% dintre respondenți declarându-se foarte responsabili, iar 36.49% moderat responsabili. De asemenea, 88.53% dintre participanți consideră că educația copiilor despre reciclare și protecția mediului este foarte importantă.

Eficacitatea campaniilor de reciclare

Campaniile de reciclare din România au avut un impact semnificativ, 48.95% dintre respondenți considerându-le moderat eficace, iar 19.04% foarte eficace. Cu toate acestea, există încă loc pentru îmbunătățiri, 27.42% dintre respondenți considerându-le puțin eficace.

Rezultatele acestui sondaj subliniază conștientizarea ridicată și implicarea activă a românilor în protecția mediului prin reciclare. Cu toate acestea, există încă provocări legate de accesul la facilități de reciclare și nivelul de informare. Educația continuă și îmbunătățirea infrastructurii sunt esențiale pentru a susține aceste eforturi și a proteja mediul înconjurător.

Mulțumim tuturor participanților pentru contribuția lor valoroasă!

Publicat în General | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Comportamentul românilor față de protecția mediului”

Câștigătorul Sondajului “Comportamentul românilor față de protecția mediului” desfășurat în luna iunie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Costel Trasca, din Babeni, Valcea, cod participare #1674395.

Premiul câștigat este o boxă portabilă cu microfon, Karaoke, Wireless, 2 x speaker 10W, Bluetooth V5.0, USB-C, AUX, SD Card.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Consumul de alcool la volan”

Câștigătorul Sondajului “Consumul de alcool la volan” desfășurat în luna iunie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Loredana Preda, din Arad, cod participare #1676658.

Premiul câștigat este un Google Tile Mate: un dispozitiv compact de urmărire Bluetooth.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Cum se raportează românii la gătit?”

Câștigătorul Sondajului “Cum se raportează românii la gătit?” desfășurat în luna iunie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Daniela Totu, din Onești, Bacău, cod participare #1675301.

Premiul câștigat este un Google Tile Mate: un dispozitiv compact de urmărire Bluetooth.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Igiena somnului la români”

Câștigătorul Sondajului “Igiena somnului la români” desfășurat în luna mai 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Adrian Nenciu, din București, cod participare #1671405.

Premiul câștigat este un Espressor cu capsule Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo XS KP1A0110, 1600W, 15 bari, functie eco, capacitate rezervor 0.8L.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Percepții și preferințe în cafenelele din România”

Câștigătorul Sondajului “Percepții și preferințe în cafenelele din România” desfășurat în luna mai 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Ștefan Cinca, din București, cod participare #1671952.

Premiul câștigat este o boxă inteligentă Amazon Echo Pop, Control voce Alexa, W-Fi, Bluetooth.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Românii și reciclarea ambalajelor”

Câștigătorul Sondajului “Românii și reciclarea ambalajelor” desfășurat în luna aprilie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Danila Alina Nicoleta din București, cod participare #1668906.

Premiul câștigat este un storcător de citrice Heinner C160SS, 160w, 0.24 l, Sistem anti-alunecare, Sita inclusa, Inox.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Obiceiuri de vacanță pentru vara 2024″

Câștigătorul Sondajului “Obiceiuri de vacanță pentru vara 2024″ desfășurat în luna aprilie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Georgeta Ciurea din Onești, Bacău, cod participare #1665958.

Premiul câștigat este un aparat foto instant Fujifilm Instax Mini 12.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Creditele online”

Câștigătorul Sondajului “Creditele online” desfășurat în perioada martie-aprilie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Paulica Gabriela Cuciureanu din Fetești Gara, Ialomița, cod participare #1666050.

Premiul câștigat este o brățară fitness Samsung Galaxy Fit3.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu

Câștigătorul Sondajului “Opinia dvs. despre biroul viitorului”

Câștigătorul Sondajului “Opinia dvs. despre biroul viitorului” desfășurat în martie 2024, ales prin tragere la sorți, este utilizatorul cu numele Alexandru Antip, din București, cod participare #1661236.

Premiul câștigat este un Espressor Nespresso Krups Essenza Mini, 1260W, 19 Bar, 0.6L + set capsule pentru degustare.

Felicitări!

Publicat în Castigatori | Lasă un comentariu