Românii mai puţin optimişti în 2012

“Anul 2012 este unul al prudenței și al nevoii de siguranță pentru români” concluzionează studiul ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012” realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES la mijlocul lunii decembrie 2011.

Cercetarea realizată pe un eşantion de 1.415 indivizi ne oferă o imagine asupra situaţiei materiale, aşteptărilor şi intenţiilor românilor pe anul 2012. Din nefericire, doar 9% dintre persoanele intervievate au declarat că resursele financiare pe care le deţin le permit să trăiască bine, în timp ce 43% dintre respondenţi susţin că abia le ajung banii de la o lună la alta, iar unui procent de 23% banii nu le sunt suficienţi nici pentru strictul necesar. Totuşi, rata celor din urmă a scăzut uşor faţă de 2010.

Situaţia de criză în care ne aflăm, măsurile de reducere a salariilor şi somajul îi determină pe români să fie mai puţin pretenţioşi decât în 2010 în ceea ce priveşte veniturile considerate decente. 34% dintre respondenţi indică un venit de 1000 de lei ca minim pentru un trai decent, iar un procent mai ridicat de 41% susţin că un minim necesar se ridică la 2000 de lei.

O criză a locurilor de muncă este indicată de numărul mare de persoane, 63%, care declară că nu au un loc de muncă, pe când doar 37% din populaţia intervievată deţine un loc de muncă la momentul cercetării. Ţinând cont de această situaţie, nu este de mirare că investiţiile planificate pentru 2012 sunt minore, iar cele mai multe sunt investiţii în obiecte de necesitate, cum ar fi îmbrăcămintea sau încălţămintea de sezon. Nici în ceea ce priveşte concediile situaţia nu este mai roz, 61% dintre indivizi declarând că nu vor pleca niciunde în vacanţă în 2012, iar majoritatea celor care intenţionează să-şi petreacă concediul în ţară sau în străinătate declară că vor cheltui între 100-500 de euro.

Românii nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte capacitatea lor de a economisi în noul an, majoritatea (56%) susţinând că nu au de gând să pună nici un ban deoparte. Leul este moneda care prezintă cea mai mare încredere (49%), urmată de euro (33%) şi de dolarul american (12%).

Raportul cercetării publicat pe: http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_proiectii-sociale-ale-romanilor-2012.pdf