Persoanele care locuiesc singure sunt mai depresive

Un studiu finlandez, publicat în jurnalul de sănătate publică BioMed Central, relevă faptul că persoanele adulte care locuiesc singure au şanse să sufere de depresie mai mari cu 80% faţă de cele care trăiesc în compania familiei.

Cauzele principale indicate au fost condiţiile de locuit modeste pentru femei şi lipsa suportului social pentru bărbaţi. Autorii subliniează faptul că numărul celor care locuiesc pe cont propriu a crescut în ultimele 3 decenii, iar în SUA sau Marea Britanie una din trei persoane trăieşte singură.

Cercetarea a urmărit utilizarea medicamentelor antidepresive în cazul a 3,500 de finlandezi. Eşantionul a cuprins 1,695 de bărbaţi şi 1,776 de femei cu vârsta medie de 44.6 ani. Studiul este unul de tip longitudinal, iar persoanele au fost chestionate pentru prima dată în anul 2000. În chestionar a fost introdusă şi întrebarea care urmărea să afle decă acestea locuiesc singure sau în compania altor indivizi. Au fost culese şi informaţii cu privire la stilul de viaţă al participanţilor cum ar fi: locul de muncă, climatul de la locul de muncă, suportul social, educaţie, venit, condiţii de locuit, nivel de activitate şi detalii privind consumul de alcool sau tutun.

Datele arată că respondenţii care locuiau singuri au cumpărat cu 80% mai multe antidrepresive în perioada 2000-2008 decât cei trăiau în compania altor persoane.

Doctor Laura Pulkki-Raback, care a coordonat cercetarea la Institutul Finlandez de Sănătate Ocupaţională, declară că riscul de a se confrunta cu probleme psihice poate fi mai ridicat în cazul oamenilor care trăiesc singuri. Cercetătorii sugerează că traiul cu alte persoane oferă suport emoţional, sentimentul de integrare socială şi alte beneficii care ajută la prevenirea bolilor psihice. Pe de altă parte, traiul de unul singur este asociat cu sentimente de izolare şi lipsa integrării sociale, factori predictori pentru problemele psihice.

Sursă: BBC News