Starea sistemului de sanatate din Romania

Colegiul Medicilor din România a lansat ieri un raport care vizează starea sistemului de sănătate din ţară şi incidenţa bolilor la nivelul populaţiei, pe baza evoluţiilor din domeniu din ultimii cinci ani. Din raport reiese faptul că ţară noastră are cele mai scăzute cheltuieli cu sănătatea, cel mai redus acces la îngrijiri medicale la domiciliu, dar şi cea mai mare rată de mortalitate prin cancer la femei, în cazul cancerului de col uterin rata fiind de patru ori mai mare decât media din Uniunea Europeană.

România este codaşa Europei la majoritatea indicatorilor de sănătate precum şi în cazul programelor de prevenţie.

Potrivit raportului, în sistemul public de sănătate există inechităţi în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane. Prin urmare, noi avem 2,2 medici la mia de locuitori (sunt incluşi medicii stomatologi), în timp ce Norvegia are 6,2 medici la mia de locuitori. Totodată, dacă în mediul rural locuieşte 46,5% din populatie, în ceea ce priveşte medicii, doar 11,1% dintre aceştia lucrează în mediul rural şi majoritatea sunt medici de familie.

În ţara noastră sunt inechităţi şi în alocarea tehnologiei de performanţă. Dacă media pe ţară la aparate de radiologie este de 4,7 la 1 milion de locuitori, Bucureşti Ilfov are 17,12 aparate de radiologie, iar regiunea Sud Muntenia are 0,42 aparate.

În ceea ce priveşte incidenţa bolilor la români, raportul trage câteva semnale îngrijorătoare:

- peste 25 la sută dintre decesele prin boli cardiovasculare sunt înregistrate la vârste mai mici de 65 de ani.

- rata mortalităţii prin boli cardiace ischemice înainte de 65 de ani este printre cele mai mari din Uniunea Europeană – 50,98, faţă de media UE, 47,83.

- rata mortalităţii prin boli acute respiratorii s-a redus la jumătate în perioada 2000-2008, însă este de aproape 15 ori mai mare faţă de media din UE.

- rata de mortalitate prin cancer la sân şi de col uterin, 128 decese la 100.000 de locuitori, este cea mai mare din Europa.

- în România, 80 la sută dintre femeile care şi-au început viaţa sexuală nu au fost testate niciodată printr-un test Papanicolau ce are ca scop depistarea precoce a cancerului de col uterin.

- mortalitatea infantilă în România (11 la 1000 de născuţi vii) şi mortalitatea maternă (13,52 decese materne la 100.000 născuţi vii) au cele mai ridicate valori din Uniunea Europeană.